Публикация

Английският доклад за имунитета след ваксина - понижава ли се той в сравнение с този след боледуване?

Английският доклад за имунитета след ваксина - понижава ли се той в сравнение с този след боледуване?

В последните дни в социалните медии се споделя твърдение, което погрешно тълкува доклад на британското правителство за ефекта на ваксините срещу COVID-19 върху отбранителните сили на организма. Според това изказване документът доказва, че имунизациите постоянно понижават имунитета на човека срещу болестта. Докладът е на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и в него на страница 23 се казва, че двойно ваксинираните хора, които по-късно се заразят с COVID-19, развиват по-малко „N-антитела“ от тези, които се възстановяват от заболяването преди да са имунизирани. 


Целият доклад можете да видите тук.  


От тогава много хора тълкуват това откритие в социалните мрежи по следния начин - двойно ваксинираните индивиди имат по-нисък имунитет като цяло към COVID-19. Някои от тях са и по-крайни, като твърдят, че след като получите двойно убождане, никога повече няма да можете да придобиете пълен естествен имунитет.  


В България тези твърдения също бяха популяризирани. Пред в. „Труд“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров цитира въпросния доклад. По думите му правителството на Обединеното кралство е признало, че ваксините са увредили естествената имунна система на тези, които са били двойно ваксинирани. 


Пред агенция Ройтерс няколко именити британски учени оборват тези твърдения.  


„Въпреки че естественият имунитет осигурява по-широка защита срещу вируса, той не е непременно по-добър“, каза проф. Тим Спектор, ръководител на генетичната епидемиология в King's College London и водещ учен в ZOE COVID Study - едно от най-големите текущи проучвания на COVID-19 в света.  


Той обясни, че има различни видове антитела, нито едно от които не гарантира повече или по-малко имунитет. По думите му повторното заразяване е възможно както след ваксинация, така и след естествена инфекция. 


„Анти-N антитела се произвеждат, само ако наистина сте били заразени с COVID-19 по естествен път. Анти-N антителата разпознават молекула във вируса SARS-CoV-2, наречена нуклеокапсид (N). „Анти-S антителата търсят шипчестия протеин (S) на повърхността на вируса. Те могат да присъстват както след естествена инфекция, така и след ваксина. Това е така, защото ваксините срещу COVID са базирани на шипчестия протеин", каза проф. Спектор.  


Той добави, че не е гарантирано анти-N антителата да се развият при всеки, който се възстановява естествено от COVID-19 .  


„Нашият последен анализ установи, че един от всеки петима участници в проучването на ZOE, които са дали положителна проба за COVID, не е имал откриваеми анти-N антитела след това“, поясни проф. Спектор.  


Експерти от Meedan Health Desk, група учени по обществено здравеопазване, работещи за справяне с медицинската дезинформация, потвърждават коментарите на проф. Спектор. 


„Важното е, че комбинираните анти-S и анти-N антитела не са равни на по-голям имунитет срещу COVID-19“, казаха те пред Reuters. Експертите добавят, че ранната „вирусна неутрализация“ чрез ваксинация може да промени реакцията на тялото и да ограничи последващото развитие на анти-N антитела, ако хората бъдат заразени след имунизацията. Това обаче няма да повлияе на нивата на имунитет. 


Експертите на Meedan Health Desk посочват, че две дози от ваксината Astra Zeneca дават 71% защита срещу инфекция, докато две дози от ваксината Pfizer дават 87% защита. Същевременно неваксиниран човек с предишна инфекция с COVID има 65% защита срещу повторно заразяване. 

 

Бойко Бонев

Коментари

Считам , че и тук трябва да има експертна група, бореща се с мед. дезинформация!

Johnny a Qуид
31 яну 2022 12:07

mn