Публикация

Над 80 варненци се тестваха за хламидия

Над 80 души, преобладаващата част от които жени, се тестваха за хламидия през първия ден от кампанията „Тихата епидемия – хламидия”, която започна вчера в Кожната клиника на болница „Св. Анна” във Варна.


Болестта е причина за стерилитет при 80% от бездетните двойки в западния свят, посочи завеждащият клиниката доц. д-р Красимир Николов.

Дали тя е виновник №1 за репродуктивните проблеми на българите обаче, е трудно да се каже по простата причина, че у нас това изследване все още не е достатъчно популярно.

Диагностиката на хламидията е специфична, трудна и не винаги се установява навреме. Причината за това е, че при жените тя може да не прояви специфична симптоматика. Мъжете, макар да носят бактерията по-рядко, имат повод да потърсят лекарска помощ, тъй като при тях уретрата сутрин секретира или развиват остър уретрит.

Капката, която се появява, е полупрозрачна, докато ако мъжете страдат от гонорея, тя е жълто-зеленикава, поясни доц. Николов.

Когато хламидията се установи с лабораторно изследване, се назначава антибиотично лечение. Съветът на специалиста в този случай е след края на терапията отново да се направи изследване за причинителя, тъй като често след отшумяване на симптомите или изпиване на лекарството, хората си мислят, че са излекувани. А това не винаги е така, тъй като болестта е упорита и ако е станала хронична, рецидивира.

Кампанията за безплатно изследване в Кожната клиника продължава в следващите три седмици. За целта всеки вторник от 8:00 до 14:00 часа желаещите може да дадат венозна кръв, а изследванията ще са готови до 2 седмици.

Коментари