Публикация

Какви са сроковете на валидност на „зелените сертификати“ у нас?

Какви са сроковете на валидност на „зелените сертификати“ у нас?

„Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати“, които хората ползват на територията на страната.“


Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Изискването, което влиза в сила от 1 февруари и е записано в европейския регламент, касае пътуването в Европейския съюз с цифров COVID сертификат за ваксинация.

От 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни

а тези с поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни, посочи доц. Кунчев.


Министерството на здравеопазването припомня:


Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

  • За ваксинация срещу COVID-19;
  • За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
  • За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация

При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

 

***На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване

получават хората, които притежават документ, удостоверяващ, че са прекарали COVID-19, потвърден с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.


*** У нас, като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване

Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 часа за бърз антигенен тест и 72 часа – за PCR.


***Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

***За „зелен сертификат“ у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат/ на „зелен сертификат“ могат да бъдат изтеглени

от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

 

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg.


Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg

 

Коментари