Публикация

Травматолозите на ВМА работят с 3D-революционна технология

Травматолозите на ВМА работят с 3D-революционна технология

Революционна технология в персонализираната медицина и по-конкретно костната хирургия подсилва „арсенала” на специалистите от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на Военномедицинска академия (ВМА).

Навлизаме в нова ера на хирургията, а с използването на 3D-очилата ние превръщаме всеки случай в уникален, коментира проф. Неделчо Цачев, ръководител на катедрата.

С помощта на смесена реалност, софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда

Благодарение на специален алгоритъм, смесването на виртуалния и реалния свят става много точно. На практика 3D-холограмата, получена от компютърен томограф, се смесва с реалната геометрия на увредената тазобедрена става.


3D-холограмните модели носят със себе си всички елементи на операцията, като например стари импланти, формата на увредените кости, нови импланти, оси на пробиване, равнините на разрязване, елементи за отстраняване и други.


Имплантите трябва да бъдат монтирани в човешкото тяло много прецизно, за да имат отлична функция и дълъг живот. Благодарение на революционната технология Holo Medical Assistant ние можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър, подчертава проф. Цачев.


По думите му, така се намаляват рисковете за пациента от грешки. Освен това се придава по-голяма сигурност и комфорт както за пациента, така и за лекарите по време на оперативната интервенция.

За около месец, откакто разполагаме с 3D-очилата, сме направили четири операции

– все на усложнени пациенти. При трима от тях се налагаше хирургична намеса след вече сменяна тазобедрена става. Четвъртият случай касаеше пациент с настъпили усложнения след счупване на гривнената става, пояснява специалистът и уточнява, че новата технология се прилага при тежки фрактури и деформации при пациенти от различни възрастови групи.

Изключително подходяща е за ревизионна хирургия, когато трябва да бъдем максимално точни при поставянето на имплантите, за да избегнем нови и нови усложнения. Във ВМА разполагаме с два комплекта от този вид очила, за да може хирургът и асистиращият му лекар да са в тотален синхрон по време на операцията, подчертава проф. Неделчо Цачев.

Коментари