Публикация

Салатите намаляват риска от агресивен рак

След сравнителни изследвания между западната диета – с много месо и картофи – и други диети, учените открили, че жените, които
ядат най-много салати със зехтин, са в най-голяма степен защитени от рак на гърдата HER-2.

Според тях, действието на салатите срещу този вид рак се дължи на способността на изобилстващите в тях антиоксиданти и фолиева киселина да спират увреждането на клетките от оксидирането, което предизвиква рак. Олеиновата киселина в зехтина пък пречи на производството на ракови клетки.

Новото изследване разкрива благотворното действие на салатите само срещу този вид агресивен рак, но предишни проучвания са показали, че зеленчуковите салати са полезни срещу всички видове рак на гърдата, само че в по-малка степен отколкото при HER-2.

Коментари