Публикация

Цистит – какви са възможните лечебни подходи

Цистит – какви са възможните лечебни подходи

Циститът не е тежка болест, но рязко влошава качеството на живот заради силната болка, паренето, дискомфорта, честите позиви за уриниране. Представлява възпаление на лигавицата на стената на пикочния мехур и е едно от най-разпространените заболявания на отделителната система. Обикновено се дължи на бактериална инфекция (най-често с Ешерихия коли), като може да засегне всеки, независимо от пола и възрастта. По-често страдат жените, като причината е чисто анатомична. При тях уретрата е по-къса, по-близо е до ануса, а това изключително улеснява попадането на бактерии в пикочната система.


Предпоставки за възникване на заболяването са недостатъчният прием на течности, лошата интимна хигиена, прекомерното използване на интимни гелове и други почистващи средства, пониженият имунитет, бременността (нарастването на матката притиска уретрата и забавя изтичането на урина), простуда в резултат от носенето на недостатъчно топли дрехи сега през зимата. Има и заболявания, които предразполагат към развитие на такова възпаление. При младите хора, особено при жените, голяма роля имат полово предаваните инфекции.


В някои случаи възпалението постепенно утихва и циститът отминава сам за няколко дни. В други обаче се налага прием на антибиотик по препоръка на наблюдаващия лекар. Има жени, които са склонни към чести рецидиви - болезнените епизоди възникват отново и отново и може да има нужда от продължително и адекватно лечение.

Преди посещението на лекарския кабинет

Ако вече добре познавате симптомите на цистита, най-вероятно имате опит в справянето с него, знаете какво би помогнало. Медиците са категорични: щом усетите приближаването му, увеличете приема на вода. По-голямото количество течности и честото уриниране няма да позволят на бактериите да се задържат дълго в пикочния мехур. Важно е да се спазва добра лична и сексуална хигиена, фактори като преохлаждане и претопляне трябва да се елиминират. Добре е да коригирате и хранителния си режим. Повишете консумацията на плодове и зеленчуци, изключете лютите, пържените и мазните храни, тъй като при отделянето с урината някои от съставките могат да раздразнят лигавицата на мехура. Кафето и шоколадът също са противопоказани.


И при остри, и при хронични инфекции е добре да се приемат препарати, които увеличават:

  • диурезата (количеството отделена урина);
  • прочистват пикочните пътища;
  • съдържат съставки, които възпрепятстват закрепването и размножаването на бактериите във вътрешните лигавици.

Такъв комплексен природен препарат е Урокомфорт“. Ефективно действа спрямо основните причинители на уроинфекции. В медицинската практика се използва след поставяне на катетър, след раждане, при простатити, уретрити, асимптомна бактериурия и други.

 

виж повече

 


В състава му влиза американска червена боровинка, коприва и Д-маноза.

  • Червената американска боровинка е единственият плод, защитен от Френската агенция за безопасност на храните (AFSSA) като средство за лечение срещу Е.coli;
  • Копривата има диуретичен ефект, притежава антибактериална активност освен към E.coli и към други причинители на уроинфекии. С мощно противовъзпалително действие.
  • Д-манозата е естествен монозахариден изомер на глюкозата, наричан още хексоза. Може да облекчи симптомите на инфекция на пикочните пътища в рамките от 1 до 2 дни. Д-манозата подсилва ефекта от на американската червена боровинка, т.е. синергичното им действие е по-силно отколкото по отделно.

Препаратът не съдържа животински продукти, оцветители, консерванти и алергени. Подходящ е и за бременни жени и кърмачки. Няма риск от развитие на резистентност към него.


Може да се ползва и с профилактична цел, специалната комбинация от съставки повлиява фините механизми за възникване на уроинфекцията.


Препоръчваната дневна доза е 2 пъти по 1 капсула, като повлиява много добре клиничните оплаквания в период от 7 до 10 дни. Курсът на лечение е 1 до 3 месеца.

Избягването на рецидивите е възможно

„Уроинфекцията трябва да се разглежда комплексно, а антибиотици да се изписват само след поставена диагноза. На базата на антибиограмата се назначава лечение с подходящия антибиотик, но в 90 на сто от случаите това не е достатъчно. Самите бактерии често пъти са резистентни. Така че, когато се лекува цистит, е необходимо да се приложи и растителен препарат, за да се удължи уросептичното действие“, пояснява д-р Иван Вецев, акушер-гинеколог във Втора АГ болница „Шейново“ в София.


Д-р Вецев има богат опит с „Урокомфорт“


„Когато има обостряне на цистита, в комплекс с антибиотика, „Урокомфорт“ трябва да се пие три пъти по две капсули. След спиране на антибиотика, е добре препаратът да се приема още минимум 20 дни (по една капсула три пъти дневно), после два пъти по една капсула.


При рецидив съветвам пациентките да взимат по две капсули след полов контакт. В комплект с тоалет, с ходенето по малка нужда, това има голям ефект“, категоричен е д-р Вецев.


Той допълва, че дори циститът да възниква за първи път, ако в терапията освен антибиотик не се включат и фитопродукти, почти е сигурно, че ще има рецидив.

 

Коментари

hie gyor sar
28 мар 2022 20:59

🤗🤗