Публикация

Опасно усложнение от коронавируса констатираха лекарите от хирургията на ИСУЛ

Опасно усложнение от коронавируса констатираха лекарите от хирургията на ИСУЛ

Опасно усложнение, вследствие на прекаран коронавирус, са констатирали лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Става въпрос за

едновременна тромбоза (запушване) както на венозните, така и на артериалните съдове

То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата.  Тримата мъже (съответно на 78, 63 и 66 г.) са преболедували COVID-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.


Първият пациент, на 78 г. , постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания, той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.


„Още по време на операцията ми направи впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.


Вторият пациент, на 63 г. (придружаващи заболявания захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония), e докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и увредено общо състояние. Направени са инструментални и кръвни изследвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.


Третият пациент, на 66 г., е с придружаващи заболявания диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след извършена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Заключението

на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, от изпратените при него материали от пациентите е категорично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.

 

Д-р Иван Терзиев
Д-р Иван Терзиев


Странните аномалии провокират д-р Терзиев и д-р Пейчинов да прегледат още веднъж медицинската документация на тримата пациенти. Оказва се, че освен, че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците, е, че и тримата не са били ваксинирани.


„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30% от пациентите в столицата“, категоричен е д-р Пейчинов. Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични заболявания, е, на първо място, да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания. Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на салицилати (Аспирин), защото само през миналия ден е имал три случая на кървяща язва, вследствие на дълга употреба на тези медикаменти.

 

Предстои д-р Терзиев и д-р Пейчинов да публикуват данните от наблюденията си в специализирано медицинско списание.

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари

Здравейте.колеги Д-р Терзиев и Д-р Пейчинов!Благодаря за интересната медицинска информация за новия вид  усложнения ,след прекаран тежък Covid-19 при неваксинирани пациенти,което отново ни убеждава от необходимостта да се  доверим на ваксините и да агитираме нашите пациенти да направят необходимите имунизации.С поздрав:Доктор Людмила Костова-Враца

Изключително интересно! Благодаря!