Публикация

Пириформис синдром (piriformis syndrome) и кинезитерапия

Пириформис синдром (piriformis syndrome) и кинезитерапия

Пириформис синдромът е невромускулно състояние, което се получава в резултат на компресия от 𝙢. 𝙥𝙞𝙧𝙞𝙛𝙤𝙧𝙢𝙞𝙨 (крушовиден мускул) върху 𝙣. 𝙞𝙨𝙘𝙝𝙞𝙖𝙙𝙞𝙘𝙪𝙨 (седалищен нерв).

 

Кратка анатомия:
Крушовидният мускул се намира в задната част на тазобедрената става и седалището. При анатомична позиция на човешкото тяло (изправен стоеж), функция му е свързана със завъртане на бедрената кост навън (външна ротация), което означава, че е важен стабилизатор в областта на тазобедрената става и таза. Участва и в осигуряването на т.нар. „централна стабилност“ (𝙘𝙤𝙧𝙚 𝙨𝙩𝙖𝙗𝙞𝙡𝙞𝙩𝙮), позволяваща координирани и правилни движения на горните и долните крайници.


Често с промяната на различните позиции се променя и неговото действие. Познаването на анатомичното му разположение спомага за разбирането на това, как се появява т.нар. „Пириформис синдром“ и защо болката в кръста или крака, може да бъде с първоизточник седалищната област.

 

Функция на m. piriformis:
Основната функция на 𝗺. 𝗽𝗶𝗿𝗶𝗳𝗼𝗿𝗺𝗶𝘀 е да осъществява стабилизация на главата на бедрената кост в тазобедрената става (ТБС), но в ежедневието участва активно и в движения като:
☑️ При седяща позиция изпълнява абдукция (отвеждане встрани) на ТБС, например при преместване от един стол на друг без изправяне
☑️ Осигуряване на опороспособност на ТБС при ротиране (извъртане) на трупа
☑️ Преместване на краката извън колата преди излизане от нея и ставане
☑️ Стабилизиране на таза, например при ставане от седалка в движещ се автобус

 

Етиология:
При около 10-15% от хората, седалищният нерв (целият или част от него) преминава през крушовидния мускул, а не под него, преди да се спусне надолу по крака. Това обстоятелство може да причини сравнително рядко срещания „синдром на 𝙢. 𝙥𝙞𝙧𝙞𝙛𝙤𝙧𝙢𝙞𝙨“. Промяната в тонуса на мускула (хипертонус) оказва влияние върху проводимостта на нерва, притиска минаващия под него седалищен нерв, което е предпоставка за оплаквания като мравучкане, парене и изтръпване в областта на седалището. С прогресиране на състоянието, това чувство може да прерасне в болка разпространяваща се по хода на нерва - надолу по крака, а също така и нагоре към кръста. Болката често е съпроводена и с намален обем на движение в тазобедрените стави.


Други причини за възникването на синдрома могат да бъдат седенето върху портмоне в задния джоб, продължително бягане и ходене, както и честото коленичене. Обикновено оплакванията отшумяват напълно или частично, след като се легне по гръб.

 

С какво може да се обърка?
𝙉.𝘽. Пириформис синдромът често може да се обърка с травми в областта на ишиокруралната мускулатура (задна бедрена мускулна група) и радикулерна (предадена) болка от притискане на нервно коренче в областта на лумбалния (поясния) дял на гръбначния стълб.

 

Лечение:
Лечението е изцяло консервативно, като водеща роля има кинезитерапията (физиотерапия). Включват се средства, които целят намаляване хипертонуса на мускула:
✅ Релаксиращи нервно-мускулни техники
✅ Мануална терапия, масаж, стречинг
✅ Проприоцептивни упражнения в областта на ТБС, тялото и др.

Коментари