Публикация

Д-р Георги Миндов: Нямаме протокол как да лекуваме деца и бременни от ковид

Д-р Георги Миндов: Нямаме протокол как да лекуваме деца и бременни от ковид

Нямаме протокол как да лекуваме деца и бременни от ковид. Голяма част от хората не искат да се регистрират, голяма част от родителите не желаят да изследват децата си. При Омикрон заболяването протича по-леко като лек грип - хрема и дразнене в гърлото 2 дни и се приключва. В България е по-тежко, защото поради ниското ваксинационно ниво циркулират и другите щамове като Делта и най-стария щам Алфа, имам пациент, който миналата седмица загуби мирис и вкус, което категорично не е Омикрон. Това заяви в "Денят започва" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

 

По думите му според математиците реално болните от коронавирус в страната трябва да се умножат от 3 до 5 пъти. Д-р Георги Миндов допълни, че старите варианти имат 2 пъти по-голяма склонност към усложнения, хоспитализации и тежко протичане.

 

"На кантар сме за преобладаване между Омикрон и Делта, да не си правим шега. Лекарите са на предела на силите си, около 50-60 активни случая наблюдава всеки общопрактикуващ лекар. Бустерни дози се слагат предимно, има ваксини, но има такива, на които годността изтича януари и февруари", добави д-р Георги Миндов.

 

Според него лекарствата за ковид са голямата надежда след ваксините. Д-р Георги Миндов поясни, че в момента ковид зоните са неработещи и уточни, че зелените сертификати трябва да отпаднат само ако са премахнати в цяла Европа. Засега не се обсъжда увеличаване на потребителската такса, каза още д-р Георги Миндов.

Коментари