Публикация

Мъж с тумор на бъбрека в напреднал стадий, навлизащ в централни вени, беше спасен в УМБАЛ Токуда

Мъж с тумор на бъбрека в напреднал стадий, навлизащ в централни вени, беше спасен в УМБАЛ Токуда

На 41 години Пламен решава да направи профилактичен преглед при гастроентеролог, тъй като негов близък роднина се е сблъсквал с диагнозата рак. Отлага посещението при специалист с близо година и половина, заради страха от пандемията и бързо разпространяващата се зараза от COVID-19.


През август 2021г. все пак се решава, а

профилактичният преглед го сблъсква с предположение за изключително тежка диагноза

„Преди да започнем прегледа с лекаря говорехме за това, че е хубаво да започна да се храня здравословно, да спортувам и т.н. След като ме прегледа с ехограф обаче изражението му се промени. Каза, че трябва спешно да потърся уролог и да отида в болница с мултидисциплинарен екип, защото смята, че ще са необходими и други специалисти, ако диагнозата се потвърди. След сериозно проучване избрах Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“, разказва Пламен.

Така пациентът стига до проф. Калоян Давидов, началник на Отделението по урология в лечебното заведение

След направен скенер и изследвания, диагнозата рак на бъбрека в напреднал стадий, навлизащ в централни вени и придвижващ се към сърцето е потвърдена.


Пациенти с подобна диагноза могат да бъдат спасени само чрез оперативно лечение. За целта е нужен комбиниран екип от специалисти - уролози и кардиохирурзи. В случая на Пламен с тази задача се наемат проф. Давидов, д-р Георги Василев от Клиниката по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и екипа на двете звена.

Туморът излиза от бъбрека, тъй като е в напреднал стадий и размерите му са значими

Той започва да пълзи по хода на кръвта в централни вени, да върви във вътрешната им част. Цялата кръв от венозната система влиза в сърцето от горна празна вена (от главата и раменете) и от долна празна вена (от останалата част на тялото), цялата кръв се събира, минава през нея и отива в сърцето. Всички органи имат клон към тази вена. Когато туморът започне да се разраства и стане много голям, започва да излиза и да запушва долната вена, откъдето всичко се отича и влиза в самото сърце.

„Тази диагноза води до почти сигурна смърт. В подобни случаи кръвотокът увлича тумора и го води към сърцето. Така кръвотокът от всички други органи към сърцето спира постепенно. В много случаи по света, ако не се намери мултидисциплинарен екип, който би могъл да извърши подобна операция, пациентът не се лекува и изходът е фатален“, обясни д-р Георги Василев от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ Токуда.

Екип от уролози и кардиохирурзи влиза в операцията заедно

Първо се премахва бъбрекът, а после се прави голям разрез от областта на органа до сърцето.

 

„Ако туморът е влязъл във вената, то диагностицирането е било на късен етап. Тогава единственият вариант за нас е да отстраним целия бъбрек и след това да се включват кардиохирурзите. Те отварят корема широко, за да може да има достъп до бъбрека и големите кръвоносни съдове в коремната кухина, да имат контрол върху цялата долна празна вена от нивото, в което се вливат бъбречните вени до сърцето, до дясно предсърдие“, допълни проф. Давидов.

Подобна операция е изключително трудна

налага се протезиране на целия съд и се правят специални пачове перикард. Работата на екипа от уролози и кардиохирурзи продължава в рамките на поне два часа.

„Беше чист късмет, че откриха този тумор навреме. Много е важно хората да правят тези профилактични прегледи, да си обръщат внимание, защото понякога няма симптоматика, аз не усещах сериозни проблеми, но не се знае какво щеше да се случи, ако се бях забавил още. Трябва да ни е грижа за нас и за близките ни“, сподели с благодарност 41-годишният Пламен.

Две седмици след операцията пациентът е изписан от болницата

За щастие след профилактични прегледи и изследвания е установено, че няма налични метастази на тумора. Към днешна дата Пламен живее нормален живот и обещава да не пропуска профилактиката.

Коментари