Публикация

Какво да правим при болки и проблеми с уринирането?

Какво да правим при болки и проблеми с уринирането?

Болките и паренето при уриниране, както и тези ниско в коремната област могат да бъдат сигнал за наличието на уроинфекция. Обикновено става въпрос за простатит, цистит, уретрит,, пиелонефрит или друго подобно заболяване, в зависимост от това къде и при кой пол се проявяват проблемите. Сред най-характерните симптоми на тези състояния са също така честите позиви за уриниране и потъмняването на урината.

 

Какви са причините за възникване на уроинфекция?

 

Причините за възникването им може да бъдат най-разнообразни, но инфекцията обикновено е в резултат на замърсяване на урината с бактерии или гъбички. При мъжете например, често тя възникват заради задържане на урина. Това се дължи на промени в човешкото тяло, които са нормални с напредването на възрастта. Обикновено при мъжете на възраст над 55-65 години се получава уголемяване на простата, която започва да притиска пикочния канал и това довежда да невъзможност за качествено уриниране. Ако проблемът не се лекува, появата на уроинфекция на пикочните пътища е често срещана.

 

През зимата жените са особено предразположени към появата на урологични възпаления. Основната причина тогава е простудата, която срива имунната система и улеснява размножаването на бактериите в организма. През топлите месеци се случва заради мокрия бански. В други случаи възпалението се провокира от лоша интимна хигиена, особено по време на менструален цикъл. Прекомерната употреба на интимни гелове, сапуни и други почистващи средства също могат да доведат до проблем.

Важен фактор е състоянието на имунната система у даден човек. След прекарано заболяване или честа употреба на антибиотици появата на уроинфекция не е изключена.

 

Уроинфекция може да се получи и в резултат на поставяне на катетър. Въпреки, че той може да е напълно стерилен, често е налице риск от възпаление, особено при жените. Причината обикновено е продължителното му носене, което може да доведе до неволно замърсяване. За да се избегне хронифициране на проблема, се препоръчват профилактични мерки.

 

Какво казва науката за лечение на инфекции в пикочните пътища?

 

В по-тежките случаи основно терапевтично средство са антибиотиците. Има обаче и натурални съставки, които подпомагат възстановяването и са профилактика срещу рецидиви.

 

Съществуват редица научни изследвания върху въздействието на червената боровинка при лечението и профилактиката на инфекции на долните и горните пикочни пътища. От тях става ясно, че тя понижава нивата на pH в пикочните пътища и по този начин възпрепятства разпространението на микроорганизми. Доказва се и наличието на важното съединение, известно като (PAC), което унищожава основния причинител на уроинфекцията - патогенната бактерия Escherichia coli. Червената американска боровинка е единственият плод, който е защитен от Френската агенция за безопасност на храните (AFSSA) като средство за лечение срещу Е.coli Важно за нея също така е, че тя е мощен антиоксидант, който засилва имунната система. Ето защо се препоръчва нейният продължителен прием, особено когато урологичните възпаления са хронични.

 

Какво е Урокмофорт и в какви случаи се използва?

 

Урокофорт е продукт, който съдържа:

 

  • 600 mg екстракт от американска червена боровинка
  • 100 mg екстракт от коприва
  • 100mg  D-маноза

 

Той е подходящ както за лечение на урологични инфекции, така и за профилактика. Препоръчва при остър или хроничен неусложнен цистит, както и пиелонефрит. Приложим е също така за терапия на уретрити и простатити, причинени от катетър инфекции.

 

За антибиотиците се знае, че наред с патогените унищожават и полезните бактерии. Приемът на Урокомфорт помага за по-лесното преодоляване на  негативните странични реакции, свързани с антибиотичната употреба.

 

 

Червена боровинка за лечение на уроинфекция при бременност и кърмене

 

Червената боровинка е подходяща за използване и от бременни. Изследване от 2008 г., направено от френски изследователи върху 400 жени, не открива никакви рискове за майката и плода по време на бременността. Същите са и изводите, когато става въпрос за кърмене. Същевременно се наблюдава справяне с наличната уроинфекция, което прави екстракта от червена боровинка ценен терапевтичен избор за бременни и кърмещи.

 

Каква е ролята на копривата и D-манозата в Урокомфорт

 

Копривата пречиства кръвта и спомага за изхвърляне на ненужните вещества от организма, чрез урината. Има укрепващо имунната система действие, благодарение на високите нова на витамин С в нея.

 

D-манозата е естествен монозахариден изомер на глюкозата, наричан още хексоза. Съдържа се в големи количества в червената боровинка. Тя е изключително важна съставка, която блокира пипалата, с които Ешерихия коли се прикрепва към епителните клетки в пикочните пътища.

 

Комбинацията от червена боровинка, коприва и D-маноза съставки унищожава бактериите, причинили инфекцията и повлиява на нейните симптоми. Премахва болката и паренето, спира честите позиви за уриниране. Препоръчва се и за профилактично за предотвратяване на повторно възпаление. 

 

Прием на Урокомфорт

 

Препоръчваната дневна доза е 2 пъти по 1 капсула, като повлиява много добре клиничните оплаквания в период от 7 до 10 дни. Препоръчителният курс на лечение е 1 до 3 месеца.

 

 

Коментари