Публикация

Проф. Кюркчиев: Зеленият сертификат е напълно излишен

Проф. Кюркчиев: Зеленият сертификат е напълно излишен

Зеленият сертификат е напълно излишен – средство за излишен тормоз. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Доброслав Kюркчиев, началник на лабораторията по имунология в болница "Свети Иван Рилски". Той смята, че здравният документ е бил удачен при варианта Делта, но сега е излишен.

 

Според проф. Кюркчиев след очаквания пик на коронавируса през февруари, нещата много ще се променят в световен мащаб – ще се промени начинът, по който гледаме на COVID-19. По думите му тенденцията е ваксините против коронавирус да станат ежегодишни – както противогрипните.

 

„В момента сме в период на естествена имунизация в България – заради високата заразяемост с Омикрон”, каза имунологът и обясни как действа Т-клетъчният имунитет.

 

След преболедуване в лимфните възли се запазват клетки на имунната памет, които в случай на ново заразяване се отделят в кръвта и започват да се борят с вируса. Това обаче не означава, че няма да се заразим отново, а че имаме съпротива. За възрастни хора със сринат имунитет тази съпротива няма да е ефикасна като при млад и здрав човек.

 

Коментари

Не само е излишен, а и вреден! И всъщност нищо не сертифицира!