Публикация

Д-р Атанас Атанасов: Сметката за ток на Александровска болница за декември е с 330% по-висока от миналата година

Д-р Атанас Атанасов: Сметката за ток на Александровска болница за декември е с 330% по-висока от миналата година

Сметката за ток на Александровска болница за декември в сравнение със същия месец от миналата година е нараснала с 330%, каза в "Денят започва" д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на здравното заведение.

 

"Докато миналата година болницата е платила около 85 000 лв. за декември, в момента сметката ни за декември е 284 000 лв., което е много сериозен ръст на разходите и голямо предизвикателство пред мениджмънта на болницата", подчерта той.

 

Сметките за декември вече са платени, но на фона на общото състояние на лечебното заведение това е още едно ново предизвикателство. Трябва да се намерят някакви компенсатори механизми, за да бъдат осигурени базовите потребности на населението, посочи д-р Атанасов.

 

Има оздравителен план, правят се икономии от всичко, което е възможно, без да се ощетява основната дейност на болницата - диагностиката и лечението, но възможностите за тези разходи са ограничени.

 

С кредит от 35 млн. лв. ще се покриват натрупани просрочени задължения в изключително сериозен размер, който е почти 50% от годишния оборот, каза изпълнителният директор на Александровска болница.

 

"Това състояние няма как да бъде преодоляно без някакви външни механизми, външно финансиране, тъй като обема на дейността и цените, по които се заплаща тази дейност по клиничните пътеки, не се определят на пазарен принцип, а са по една или друга форма фиксирани", отбеляза д-р Атанас Атанасов.

 

Кредитът за покриване на тези просрочени задължения е при лихва 2.5% , за период от 7 години с шестмесечен гратисен период.

 

Д-р Атанасов посочи, че причините за финансовото състояние са и обективни, и субективни.

 

"Нашата цел е да стабилизираме дружеството, да го изведем от това състояние и ако е възможно в обозрим период в бъдещето, да му гарантираме устойчивото развитие", подчерта изпълнителният директор на болницата.

 

По думите му целият механизъм на финансиране на лечебните заведения и на медицинската помощ се нуждае от сериозни промени.

 

"В момента тези цени, които се договарят между БЛС и НЗОК, нямат много общо с реалната себестойност, т.е. с разходите, които са необходими, за да може да се предостави такава медицинска помощ", заяви д-р Атанасов.

 

За ковид вълната в момента той посочи, че има свободни легла в болницата в ковид отделението и в интензивното такова, вариантът Омикрон протича с по-леки симптоми и по-рядко се стига до болнично лечение.

Коментари