Публикация

Изследването, което се прави веднъж и предсказва риска от инфаркт и инсулт

Изследването, което се прави веднъж  и предсказва риска от инфаркт и инсулт

Медицинска лаборатория „ЛИНА” въведе нов маркер - липопротеин (а), който показва дали имаме скрита предразположеност към сърдечносъдови проблеми.

 

Всеки от нас познава или е чувал за хора, които внезапно са били покосени от инфаркт

 

„Става дума за хора, които преди това не са имали сърдечно заболяване, високо кръвно налягане или отклонения в нивата на добрия и лошия холестерол, високочувствителния C-реактивен протеин (CRP) и др. Известни са и случаи на млади хора, спортисти, които също изненадващо са повалени от инфаркт или мозъчен инсулт. Именно това изследване може да хвърли яснота върху тези на пръв поглед странни факти и е ценен показател, който e в помощ на лекарите при оценка на риска от сърдечносъдови заболявания на техните пациенти”, обяснява специалистът по клинична лаборатория в „ЛИНА” д-р Пламена Хараланова.

 

Какво е липопротеин (а) и защо да предпочетете теста в лаборатория „ЛИНА”?

 

Липопротеините са сложни частици,чиято функция е да транспортират липидите в организма.Това става благодарение на белтъчни компоненти в състава им, които обгръщат иначе неразтворимото мастно ядро и  правят възможно транспорта  им във водната съставка на кръвта. Липопротеин (а) има една особеност – една от белтъчните му съставки може много да варира по размер между различните индивиди, което е строго генетично обусловено. Поради това  масата на тази частица може да е много различна между хората.

 

„Повечето тестове, които измерват нивата на липопротеин (а), определят общата маса на частиците в mg/dl, а не тяхната концентрация. Така е възможно да се получи не съвсем коректна оценка на риска. Тестът в лаборатория „ЛИНА” е основан на най-новия подход -  за определяне на концентрацията в nmol/l на тази атерогенна структура. Сигурно се питате каква е разликата? Ще дам пример - зад една и съща стойност за общата маса на липопротеин (a) в кръвта, например 30 mg/dl, може да се крие различна концентрация. В единия случай може да има ниска концентрация, но с по-висока маса на частиците, които не са така атерогенни, а в другия случай може да има по-голяма концентрация, но с по-ниска маса, което определено е свързано с по-висок риск” , обяснява  д-р Хараланова.

 

Пациентите, които е препоръчително да направят това изследване поне веднъж, са всички, които:

 

1.     Имат известни и установени с други изследвания рискови фактори и предразположения към сърдечносъдови заболявания;

2.      Имат роднини по права линия с установени високи концентрации на липопротеин (а);

3.     Имат история за преждевременно сърдечно или мозъчносъдово заболяване;

4.     Доказана наследствена хиперхолестеролемия;

5.     При рецидивиращо сърдечно заболяване въпреки оптимални нива на LDL-холестерола;

6.     При пациенти със стеноза на аортната клапа.

 

Достатъчно ли е да направя това изследване веднъж?

 

Тъй като нивата на липопротеин (а) са генетично предопределени, те са постоянни почти през целия живот, затова не е необходимо често проследяване, достатъчно е и еднократно изследване. Въпреки това е известно, че някои негенетични фактори се отразяват въху неговите концентрации като хронична бъбречна недостатъчност, нефротичен синдром, хипотиреоидизъм, постменопауза. Наблюдавани са и някои етнически разлики в концентрациите.

 

Необходима ли е подготовка за теста?

 

За теста се взема венозна кръв, като резултатът е готов в рамките на работния ден. Не е необходимо да бъдат спазени специални условия преди извършване на изследването. Неговата цена е 25 лв. Можете да посетите всеки от адресите на  лаборатория  „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол.

 

Могат ли нивата на липопротеин (а) да бъдат коригирани?

 

Важно е пациентите, при които се установяват много високи концентрации на тази атерогенна частица, да се стремят към намаляване на общите рискови фактори, водещи до повишен сърдечен риск. А именно: коригиране на липидния профил, ако са налице висок общ холестерол и LDL-холестерол, предпазване от затлъстяване чрез съобразена двигателна активност и спорт, балансирана диета с ниско съдържание на транс-ненаситени мастни киселини. Премахване на рискови фактори като тютюнопушене и алкохол. Добър контрол на заболявания като хипертония, диабет, хронична бъбречна недостатъчност. Важно за всички, които имат такива предразполагащи  рискови фактори, е да знаят и нивата си на липопротеин (а), за да може по-целенасочено да се управлява рискът от последстващи усложнения.

 

Може ли повишените изходни нива на липопротеин (а) да са рисков фактор за по-тежко протичане на COVID-19?

 

Във връзка с честите сърдечносъдови и тромботични усложнения в хода на тази инфекция, се проучва активно връзката им с високите изходни нива на липопротеин (а). В САЩ е установено, че където има по-голям дял от етнически групи, които са със значително по-високи нива на липопротеин (а), те представляват 70% от починалите от COVID-19 и подобни тенденции се установяват в цялата страна.

 

 

Коментари