Публикация

Проф. Кантарджиев: Клетъчният имунитет след ваксинация пази от всички варианти на коронавируса

Проф. Кантарджиев: Клетъчният имунитет след ваксинация пази от всички варианти на коронавируса

Клетъчният имунитет, който хората придобиват при ваксинация срещу Covid-19, пази от всички досегашни варианти на коронавируса.

 

Това каза в ефира на Радио София проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирайки най-авторитетните медицински издания.

„Това, което се говореше в началото, че антителата намаляват, имунитетът избледнява…, фактически, клетъчният имунитет, имунологичната памет защитават. За Омикрон се разбра, че е необходима бустерна доза, която предпазва включително до 70-80% от влизане в болница“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му

Омикрон вече е минал през почти половината население в Европа

„Според мен това ще доведе до изграждане на здрав, колективен имунитет в европейците. В София случаите намаляват, тя вече мина през пика, в Благоевград също намаляват. В София-област обаче случаите продължават да растат“, добави професорът.


Той прогнозира, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват само отделни огнища на заразата.


„Всяка епидемия е лимитирана по време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари