Публикация

Учени: Можем да прогоним грипа завинаги

Учени: Можем да прогоним грипа завинаги

Какво ще е необходимо, за да избавим света от грипа завинаги? Отговор на този въпрос дава ново изследване на асистент-професора по биохимия Тияна Иванович от Rosenstiel Basic Medical Sciences Research Center в САЩ и няколко нейни колеги, които предполагат, че грипният вирус може да дължи устойчивостта си поне отчасти на структури с форма на струни, наречени нишковидни частици. Те  вярват, че разработването на антивирусно лечение, насочено към тези частици, може да помогне завинаги да се освободи света от грипа. 


Изследването на Иванович и нейния екип беше публикувано онлайн на 18 март 2021 г. в Nature Microbiology. От там става ясно, че нишковидни вирусни частици са открити още през 1946 г. Доказано е, че те съществуват рамо до рамо с друг тип вирусни частици, които са с форма на сфера. Когато учените култивират грипния вирус в своите лаборатории и наблюдават как той преминава през няколко цикъла на репликация, те забелязват, че нишковидните частици изчезват от полезрението. Това затруднява дисекцията на тяхната функция и ги прави невъзможни за изучаване, казва Иванович.   


В своето изследване учените са използвали

 

уникален метод за изследване на грипния вирус

 

Наблюдението става с помощта на техника, наречена флуоресцентна микроскопия с пълно вътрешно отражение (TIRFM), и провеждане на компютърни симулации. Този подход води до по-точен и подробен анализ за поведението на грипния вирус от методите, използвани в миналото. 


Резултатите сочат, че грипният вирус разчита на сферични частици, за да зарази първоначално нашите клетки. Тогава имунната система се задейства и това до голяма степен деактивира сферичните частици. В този момент се считаме за излекувани от вируса, но се оказва, че нишковидните частици все още могат да продължат да заразяват клетките ни. Причината е, че те са сто до хиляда пъти по-големи от сферичните и за антителата на имунната система е много по-трудно да се борят с тях. Както сферичните, така и нишковидните частици имат гликопротеини на повърхността си, които са от решаващо значение за това как вирусът навлиза в клетките. Иванович и нейният екип откриват, че 95% от гликопротеините в нишковидните частици могат да бъдат деактивирани, но частиците все още функционират. Сферичните частици нямат такава издръжливост. 


Устойчивостта на нишковидните частици им позволява да се репликират и мутират.  

 

„Това не означава, че ще се разболеете отново. Шансовете са огромни вирусът, попаднал в организма, да не еволюира достатъчно, за да стане вреден. Може да мутира, но имунната система все пак ще може да се бори с него“, казват учените.  


Те отбелязват, че изследване показва необходимостта от разработване на лечение, което може да се насочи към нишковидни частици. Според тях това може да спре по-нататъшната мутация на вируса и практически да го направи напълно унищожим.  


Източник: Brandies 


Бойко Бонев 

Коментари