Публикация

Предпазване на възрастните в четири стъпки

Профилактиката е най-доброто лечение!


Дори и да нямат видими здравословни проблеми, възрастните хора изискват засилено наблюдение и своевременни грижи, за да бъдат в максимално добра кондиция. Отделените за тази цел време и средства се възвръщат многократно, защото е много по-лесно да предотвратиш проблем, отколкото след това да го преодоляваш. Който е гледал дълго време възрастен човек на легло, разбира смисъла на превантивната концепция за здравето. Отделен въпрос е над каква възраст даден човек изисква по-специално внимание.

Отговорът е комплексен - зависи не само от реалните години, но и от общото състояние, наличието на хронични заболявания, от двигателния и хранителния режим, психическата кондиция, отношенията в семейната среда. При всички случаи е препоръчително хората над 70 г. да бъдат обект на някои специални грижи. Тук изобщо не се коментира изискването при установени заболявания стриктно и постоянно да се провежда предписаната терапия и тя да не се спира или променя без указания от лекаря.

Проверка за остеопороза
Това подмолно заболяване първоначално не дава никакви оплаквания и често първата му остра проява е някоя фрактура. Ако се счупи бедрената шийка, следва операция, дълго лежане с всички рискове за общото състояние, трудно възстановяване. С тежки болки обикновено протичат и фрактурите на гръбначните прешлени, които могат да настъпят и без травма. Затова направете на възрастния човек изследване на костната плътност с остеодензитометър. При установяване на остеопения или остеопороза навременното лечение е застраховка срещу бъдещи проблеми.

Оказва се обаче, че и хора без сериозна остеопороза получават фрактури. Причините за тях са падания заради лоша координация на движенията и отслабени рефлекси на долните крайници. Срещу тази заплаха има съвременно решение - редовен прием на алфакалцидол (D-хормон). Той не само укрепва костите, но и подобрява рефлексите и мускулната сила.

Ваксинация
Възрастта сама по себе си е рисков фактор за вирусни заболявания. Затова дори и човек в напреднала възраст да няма други болести, специалистите препоръчват да си направи противогрипна ваксина. До края на ноември - началото на декември не е късно.

По преценка на лекаря може да се направи и ваксина срещу най-често срещаните причинители на пневмония. Понякога специалистите предписват и курс с имуномодулатори срещу причинителите на бъбречни или дихателни инфекции според състоянието и рисковете на съответния пациент. Всяка по-тежка инфекция в късната възраст може да снижи значително физическия и интелектуалния капацитет и дори да застраши живота.

Профилактични изследвания
Поне веднъж годишно трябва да се изследват основни показатели, които дават ценна информация за функционирането на организма. Дори и личният лекар да не може да отпусне направление за всичко, едва ли е невъзможно да се отделят 30-40 лв. през годината, за да се проверят: кръвната картина, СУЕ, захарта, липидният профил (общ холестерол, HDL, LDL, триглицериди), пикочната киселина, чернодробните проби (АСАТ и АЛАТ), бъбречната функция - креатинин и урея.

Ранното откриване на изменения в тези показатели дава възможност за навременна диагноза и лечение на редица проблеми.

Не на рака!
Най-често разпространените форми на злокачествените заболявания при мъжете и жените могат да се откриват навреме и да се преодоляват в значителна степен. При жените е задължително всяка година да посетят гинеколог (за преглед, цитонамазка, ехографски оглед на органите на малкия таз) и мамолог (за мануален и ехографски преглед, а по преценка и мамография), а мъжете - уролог (за мануален и ехографски преглед на простатата, както и за изследване на PSA - простатно специфичен антиген).

Не случайно по света възрастните редовно се преглеждат и за рак на дебелото черво чрез колоноскопия. Освен това при необичайно отслабване, нетипично кървене (от пикочо-половата система, храносмилателния тракт или белия дроб), при неясни продължителни болки не се бавете с прегледа.

Коментари