Публикация

ЕК иска удължаване на срока на COVID сертификатите

ЕК иска удължаване на срока на COVID сертификатите

Европейската комисия предлага удължаване на срока на действие на COVID сертификатите в ЕС с една година - до 30 юни 2023 г. Това съобщи говорителят Кристиан Виганд на брифинг в Брюксел, цитиран от Нова телевизия.


„Трябва да сме подготвени за увеличаване на заболеваемостта през втората половина на тази година или за появата на нови варианти на коронавируса. Идеята е хората да използват дигиталните си сертификати при пътувания до страните в ЕС, които налагат ограничителни мерки“, изтъкват от ЕК.


Кристиан Виганд посочи, че

предложението може да влезе в сила, ако до 30 юни бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС

В съобщението от Брюксел се отбелязва още, че решенията за това как да се използват сертификатите на национално ниво остават в ръцете на местните власти. Европейското законодателство нито изисква, нито забранява прилагането на документите по национални правила.


В допълнение към удължаването на срока на действие на Регламента за цифровия COVID сертификат на ЕС

Комисията предлага и някои изменения:

  • Включване на висококачествени лабораторни антигенни тестове сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат за направен тест. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове във време, когато има голямо търсене на тестове за COVID-19.
  • Гарантиране, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, прилагани в която и да е държава членка, а не само в държавата членка, издаваща сертификата. Целта е да се отговори на практическите опасения, изразени от гражданите във връзка със сертификатите, показващи неправилен брой дози, когато получават дози ваксини в различни държави членки.
  • Да се предвиди, че удостоверения могат да се издават на лица, участващи в клинични изпитвания на ваксини срещу COVID-19. След това цифровият COVID сертификат на ЕС, издаден на участниците в изпитването, може да бъде приет от други държави членки. Тази мярка има за цел да насърчи непрекъснатото разработване и проучване на ваксините срещу COVID-19.

Коментари