Публикация

Лекар срещу математик в спор трябва ли да има зелен сертификат

Лекар срещу математик в спор трябва ли да има зелен сертификат

Педиатърът д-р Антония Първанова и математикът проф. Огнян Кунчев влязоха в спор в ефира на „Здравей, България” за това трябва ли да отпадне зеленият сертификат.

 

Според Първанова документът не работи като епидемиологична мярка.

 

„Придава се твърде много важност на сертификата като мярка, която трябва да ограничи пандемията. Това е административна мярка. Нормално е в даден момент да падне, и то по една-единствена причина. Документът се дава при ваксиниране, след преболедуване или заради наличие на антитела. Факт е обаче, че ваксинираните хора се разболяват и разпространяват вируса. Когато си ваксиниран и ходиш навсякъде, но в същото време си се заразил, ти си един неконтролируем разпространител. Остана една единствена полза от ваксината – лекото преболедуване, но това не ограничава пандемията”, обясни тя.

 

По думите й не е възможно да постигнем 60% имунизирано население. Зеленият сертификат дори не се спазва стриктно. Епидемията така или иначе върви на вълни. Хубавото е, че Омикрон е по-лек, каза още лекарят.

 

На обратното мнение е проф. Огнян Кунчев.

 

„Ние сме в половин локдаун и затова бройките намаляха. Учениците не ходят на училище, пак жертвахме образованието. В момента се намираме в плато, но когато децата се върнат в клас, заболеваемостта отново ще тръгне нагоре”, каза той.

 

Има много хора, които се пазят, ваксинираха се и сега трябва да ги жертваме, защото се чудим за какво са ни мерките и сертификатите, категоричен бе математикът. 

Коментари