Публикация

Ултразвук ускорява лечението на труднозарастващи рани

Ултразвуково устройство, което освобождава звукови вълни в хронични рани, показва обещаващи резултати в ускоряването на процеса на оздравяване.


Изследванията показват, че лечението на рани с ултразвук с висока интензивност - които помагат за почистване на нараненото място, може значително да повиши скоростта, с която те заздравяват.

Има редица процедури - от антибиотици до операция, но в много случаи раните не заздравяват  в продължение на седмици, дори месеци или години. При тежки случаи при пациенти с диабет може да се наложи ампутация на крайник.

Физическото заздравяване на раните е сложен процес, който включва много различни видове клетки, които се движат в района около засегнатото място в рамките на първите няколко часа.

Тяхната работа включва запечатване на раната възможно най-бързо, спирането на кръвозагубата и създаване на „капак”, за да се предотврати инфекция.

Недостатъчен приток на кръв, инфекции и лош имунитет може да повлияят на този процес.

Американско проучване на екип от клиниката „Мейо” показва, че ултразвуковото лечение на хронични рани дава по-добри резултати при сравнение с традиционните методи. 

Коментари