Публикация

Уроинфекциите, лекувани навреме и правилно, не причиняват рецидиви

Уроинфекциите, лекувани навреме и правилно, не причиняват рецидиви

Инфекцията на пикочните пътища е най-често срещаната сред населението в световен мащаб. Доказателство за това е, че повече от 17% от предписваните в доболничната помощ антибиотици са за лечение на уроинфекции, а цистит и уретрит продължават да бъдат сред водещите проблеми в амбулаторната и клиничната медицинска практика.

Каква е честотата на инфекциите на пикочните пътища?

Те са едни от най-разпространените заболявания, дължащи се на микробни причинители. Заемат второ място след инфекциите на дихателната система.


В САЩ годишно се диагностицират около 7 милиона души и са повод за над 100 000 хоспитализации.


Засегнати са всички възрастови групи, като съществуват някои разлики между двата пола:

 

♦ При възрастните по-голяма честота имат инфекциите на пикочните пътища при жените. Счита се, че от 20 до 50% от тях поне веднъж в живота си са имали епизод на уроинфекция (цистит);

 

♦ В напреднала възраст, особено след 65-тата година, честотата на уроинфекциите се изравнява при двата пола. Мъжете са по-малко склонни, но ако получат една вероятно ще имат и втора, защото бактериите са склонни да се крият в простатата.

Повечето уроинфекции изчезват след лечение

Колкото по-рано започне терапията, толкова по-добре, защото нелекуваните уроинфекции стават по-тежки.


„Долноетажните пикочни инфекции (цистит, уретрит) продължават да бъдат сред водещите проблеми в амбулаторната и клиничната медицинска практика. Те трябва да се лекуват правилно, в противен случай съществува риск от усложнения - асцендиране на инфекцията и развитие на пиелонефрит, или често повтарящи се рецидиви и хронифициране. Това заяви пред Кредоуеб д-р Цветелина Чардакова, специалист по нефрология.

 

Добър ефект се постига, когато паралелно с антибиотика, особено при инфекции, причинени от E. coli, се прилагат и уроантисептици и фитопрепарати.

„Урокомфрот“ отлично допълва основната терапия

Предназначен е за профилактика и допълнение към терапията на остри или хронични инфекции на пикочните пътища. Има ефективно действие спрямо основните причинители на уроинфекции, дори и при резистентност към антибиотици.

Това е комбиниран продукт, със синергично действие на три активни съставки, които осигуряват троен механизъм на действие върху щамовете – причинители на уроинфекциите. Той потенциира ефекта на прилагания антибиотик, повлиява основните механизми на възникване на уроинфекцията.

 

Съдържа:

  • 100 мг екстракт от коприва;
  •  100 мг Д-маноза;
  •  600 мг екстракт от американска червена боровинка.

 

Копривата притежава антибактериална активност освен към E.coli, както и към други причинител на уроинфекции, има и диуретичен ефект, с което благоприятства отмиването на бактериите.

 

Червената американска боровинка притежава съединения, наречени проантоцианидини, които не позволяват на E.coli да се прилепи към тъканите в пикочните пътища. По този начин се забавя образуването на колонии и се намалява свръхрастежът на лоши бактерии в уринарния тракт. 

 

Това е единственият плод, защитен от Френската агенция за безопасност на храните (AFSSA) като средство за лечение срещу коли бактерии.

 

Д-манозата е съставката, която усилва действието на американската червена боровинка, т.е синергичното действие на двете съставки е по-силно отколкото на всяко по отделно.

 

Препаратът не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Друго негово предимство е липсата на странични ефекти. Освен това няма никакъв риск пациентът да развие резистентност. Затова е подходящо да се приема и с превантивна цел, за да се предотвратят инфекции на пикочните пътища.

 

Препоръчваната дневна доза е 2 пъти по 1 капсула.

 

 

 

 

 

 

 

„Урокомфорт“ е подходящ при цистит

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. Това заболяване засяга много по-често жените - във възрастта между 20 и 50 години те боледуват 50 пъти повече от мъжете.

 

Повече от 80% от острите неусложнени цистити и пиелонефрити са причинени от Е. сoli, както и 20-40% от усложнените форми.

Острият неусложнен цистит при жените се характеризира с дизурия, чести позиви за уриниране, болезнено уриниране, супрапубисна болка.


Когато се касае за урологична инфекция, която не е рецидив на друго заболяване на долните пикочни пътища, може да се приложат и билкови препарати. Едно от най-популярните природни средства за облекчаване на циститните оплаквания е американската червена боровинка.

Уроинфекции при бременност и кърмене

Много често инфекциите на пикочните пътища се появяват при жените по време на бременността, защото някои физиологични и анатомични особености на бъдещите майки предразполагат към по-често възникване. Високите нива на прогестерон повишават риска от намален мускулен тонус на уретерите и пикочния мехур, което води до по-голяма вероятност за рефлукс, при който урината се връща обратно към бъбреците.

 

Имат три основни прояви: асимптомна бактериурия, остър цистит и остър пиелонефрит. Могат да причинят високо кръвно налягане и дори преждевременно раждане.

 

Често уроинфекцията не отшумява и след раждането, а жената търси облекчение и по време на кърменето.

Инфекции при задържане на урина и след поставен катетър

Неспособността за правилно изпразване на пикочния мехур може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища, тъй като бактериите се размножават в задържаната урина.


Около 40% от нозокомиалните инфекции са урологични, най-често свързани с катетеризация за над 7 дни, съобщи проф. д-р Димитър Шишков, началник на Клиниката по урология в „УМБАЛ-Пловдив“. Проучванията в световен мащаб показват, че 10-12% от хоспитализираните в урологични отделения страдат от инфекция, свързана с медицинското обслужване. За тях е характерна резистентността на патогена към широк спектър антибиотици. За тези групи пациенти профилактичният прием на „Урокомфорт“ е препоръчителен.

 

Коментари