Публикация

Проф. Петко Салчев: Обмисляме НЗОК да поеме таксата за децата

 Проф. Петко Салчев: Обмисляме НЗОК да поеме таксата за децата

 Реалното, което в момента е договорено, е 6 милиарда и 50 милиона лева или увеличение на бюджета на НЗОК с около 13%. Това съобщи в "Денят започва" по БНТ управителят на касата проф. Петко Салчев. Вноските от държавата са увеличени, като се спазва съотношението 60 към 40, поясни той.

Политиките за бюджета на НЗОК са в няколко направления:

  • Повече пари за извънболничната помощ - например средно 95 милиона е увеличението при общопрактикуващите лекари;
  • Около 200 милиарда допълнително ще са парите за доболничната помощ, предвижда се увеличение на средствата за клиничните пътеки;
  • Медиците на първа линия ще продължат да получават чисти 1000 лв., тъй като ние доплащаме удръжките. Изплащането ще е до 31 март и три месеца след това - така е по закон или докато има извънредно положение и три месеца след това;
  • Скъпоплатените лекарства и тези за редки заболявания да излязат в отделна група и да не влияят на обема и цените на лекарствата за масови заболявания.

Здравната вноска си остава 8%, като в момента се обсъжда Здравната каса да поеме потребителската такса на децата.


Средната цена, която НЗОК плаща за ковид лечение е около 50 - 60 лева на пациент, обясни проф. Салчев. За цената на PCR тестовете заяви, че тя е договорна, така че се плаща на пазарни цени.

Разследват управители на районните клонове на Здравната каса

Проф. Салчев увери, че предстои те да бъдат освободени от длъжност при установени нарушения и неправомерни действия.

 

Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката, коментира още проф. Салчев.
Относно последното искане на зъботехниците, той подчерта че те не са партньор на Касата и трябва да има нормативно уреждане на нещата. И до момента нямаме предложение как да плащаме през зъболекарите на зъботехниците, подчерта управителят на НЗОК.

За какво да си подавам оставката, попита проф. Салчев.

С председателя на БЛС д-р Маджаров се разбрахме в момента, в който има яснота за рамката в НС, да започнат интензивни разговори за разпределението на тези средства, допълни проф. Салчев.

Коментари