Публикация

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

Темата на Световния ден за борба с рака 2022-2024 г. е  „Да затворим пропуските в грижата!“ (Close the care gap)

 

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Активности по целия свят целят да бъде повишена осведомеността за рака. Това включва насърчаване на превенцията, откриване и лечение. Ракът е и един от най-големите здравни проблеми за европейските работни места. Според пътната карта за канцерогените годишно повече от 100 000 души умират от рак, свързан с работата.

 

Световният ден за борба с рака е инициатива на Съюз за международен контрол на рака (UICC).

„Призоваваме, кой и където и да е, да изиграе своята роля в създаването на свят без рак. Знаем, че всеки един от нас има способността да направи разлика, голяма или малка, и че заедно можем да постигнем реален напредък в намаляването на глобалното въздействие на рака.“ пише в изявлението на Съюза.

 

Европейската агенция по безопасност и здраве при работа EU-OSHA работи за откриване на начини за по-добро идентифициране на професионалните рискови фактори за рак. През септември 2022 г. предстои да бъде направено проучване на различни работни меса, а първите резултатите от него се очаква да бъдат публикувани през 2023 г.


Предотвратяването на излагане на канцерогени по време на работа е темата на Конференцията на председателството на ЕС: „Действие срещу професионалните ракови заболявания“, която ще се проведе на 7-8 март и ще включва кръгла маса за професионален риск от рак при жените и полиекспозиция.


Смята се, че ракът е водещата причина за смъртни случаи, свързани с работата в ЕС.
Статистиките на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа показват, че през 2015 г. това представлява приблизително 53 % от всички смъртни случаи, свързани с работата в ЕС и други развити страни. Според пътната карта за канцерогените през 2016 г. около 120 000 свързани с работата случаи на рак се появяват всяка година в резултат на излагане на канцерогени на работното място в ЕС. Това води до приблизително 80 000 смъртни случая годишно.


Радиацията, стресът и други фактори, свързани с организацията и условията на работа, също са свързани с рак, предизвикан от условията на труд. Последните проучвания сочат, че професионалното излагане на ендокринни разрушители (напр. някои пестициди) или наноматериали може да причини рак.


През 2017 г. Европейската комисия се ангажира да защитава работниците от рак, свързан с работата, чрез инициатива за безопасност и здраве при работа. Това е постигнато отчасти чрез преразглеждане на Директивата за канцерогените и мутагените. Целта е да се определят граници на експозиция на често срещани химикали, причиняващи рак на работните места в Европа. Експертите в областта на безопасността и здравето в различни точки по света работят за повишаване на осведомеността за рисковете, произтичащи от излагането на канцерогени на работното място и обмен на добри практики. Следете каналите на ЛОТ-КОНСУЛТ, за да сте в течение с последните новини и проучвания по темата.

Коментари