Публикация

Проф. Младенов: Спешна помощ се блокира от неспешни пациенти

Проф. Младенов: Спешна помощ се блокира от неспешни пациенти

Огромният дефицит на кадри в Спешна помощ лимитира възможността да се работи едновременно върху няколко пациента. Това каза в интервю за bTV главният координатор на експертния съвет по „Спешна помощ“ проф. Николай Младенов. Той отбеляза, че в страната няма звено, което архитектурно да отговаря на изискванията за спешен център. По думите му липсват също така достатъчно медицинска апаратура и медикаменти.

 

„Като добавим кадровия проблем, едва около 5% от лекарите в спешна помощ са под 30 години, нещата стават твърде критични, каза той.

 

Проф. Младенов предостави статистика на спешните случаи в страната. Според данните спешните звена обслужват около 780 000 пациента на година. От тях 25% наистина се нуждаят от спешна помощ, а останалите са неотложни и би следвало да се прегледат от личния лекар. Същевременно над 500 са практиките без джипи, около 500 000 души нямат личен лекар, а около 2 млн. са неосигурени. Това води до блокиране на Спешна помощ от случаи, които не са за там, каза той.

 

На въпрос дали трябва да се преосмисли процедурата за спешен прием в болница, проф. Младенов коментира, че когато има административни спънки, както при смъртния случай на пациент във Враца, тогава трябва да има промяна. Според него е крайно време ръководството на МЗ да направи нещо по въпроса.

Коментари

Констатации, констатации, констатации.Извадете Спешната помощ от болниците. На реанимобилите да работи екип от парамедици и фелдшер, като шофьора също е парамедик. Така ще има расурс за Спешно Отделение(Emergency Department). За оборудване, заплати няма да споменавам. Но за несмесването на потоците пациенти ще продължавам да твърдя, че е е крайно време да се направи така, че каквато и пандемия да дойде, болницата да работи като такава, и в спешен, и в планов порядък.