Публикация

Проф. Троянова: Докато всички се борехме срещу пандемията, много хора водеха тихата битка срещу рака

Проф. Троянова: Докато всички се борехме срещу пандемията, много хора водеха тихата битка срещу рака

За поредна година България отбелязва Световния ден за борба с рака – 4 февруари, в условията на пандемията от COVID-19. Въпреки че е сред страните с висока онкологична заболеваемост (36 451 българи са чули диагнозата „рак“ през 2020 г. по данни на Globocan), страната ни е на едно от последните места по профилактика на рака, който в някои случаи е напълно лечим, ако е установен навреме.

Международният съюз за контрол на рака (International Union Against Cancer, UICC) стартира нова тригодишна кампания

Close The Care Gap, призоваваща за преодоляване на неравенствата и за създаване на по-справедлив достъп до онкологична помощ. Кампанията обединява лица, организации и правителства от целия свят в опит да създадат по-добра информираност и чрез силата на знанието да приближат до обикновените хора раковата профилактика, диагностика, лечение и грижи, независимо от различията, свързани със социално-икономически фактори, стигми и дискриминации.

 

„Изминалата 2021 година беше много тежка за всички. Осигуряването на непрекъснато лечение на рака в условията на COVID-19 се превърна в изключително предизвикателство. COVID-19 повлия на контрола на рака в световен мащаб. Докато всички се борехме срещу пандемията, много хора водеха тихата битка срещу рака“, коментира проф. Петранка Троянова, д.м., началник на Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


По този повод проф. Троянова припомня, че

съществуват множество доказателства за взаимодействието между биологията на SARS-CoV-2 и рака

Данните показват, че пациентите с рак са по-склонни да:

  • бъдат заразени от SARS-CoV-2;
  • да развият тежки форми на COVID-19;
  • да умрат в резултат на COVID-19.


От друга страна,

SARS-COV-2 може да притежава туморогенна способност

Вирусът може да индуцира продукцията на фактори, които да активират спящи ракови клетки и да предизвика рецидиви и прогресия на болестта.


Вече се знае, че по-голям риск за заразяване с COVID-19 имат: болни с рак на белия дроб и с онко-хематологични заболявания, пациенти, преминали лъчетерапия, химиотерапия или имунотерапия и наскоро претърпелите трансплантация на костен мозък или стволови клетки.


Пушачите и пациентите, страдащи от рак на белия дроб, имат по-висок риск да развият тежката форма на болестта COVID-19.

„Големият брой онкологично болни и високата смъртност изискват съгласувани усилия за борба с рака на национално и глобално ниво, въпреки опустошителната пандемия от COVID-19. Пациентите с онкологични заболявания не бива да спират терапията си“, категорична е проф. Троянова.

Тежестта на онкологичните заболявания налага да се разшири профилактиката, да се подобри диагностиката и лечението

и да се гарантира, че всички хора, живеещи с рак, имат достъп до качественото лечение, от което се нуждаят.


„Нашите усилия в Клиниката по медицинска онкология на ИСУЛ, която се явява най-старата онкологична лечебна структура в България, са насочени към това да осигурим на болните с рак съвременно лечение и грижи“, коментира проф. Троянова.

 

Тя пояснява, че независимо от трудностите, днес Клиниката се развива стабилно и годишно през нея преминават приблизително 4000 онкологично болни от цялата страна. В състава на Клиниката влизат Отделение по медицинска онкология и Отделение по лъчелечение и метаболитна брахитерапия. В нея работят утвърдени специалисти онколози и лъчетерапевти, а броят на младите специализанти се увеличава непрекъснато. В Клиниката се провежда лекарствена терапия, лъчелечение и диспансерно наблюдение на болни с онкологични заболявания. Тя има водещи позиции в областта на туморите на главата и шията, малигнения меланом, туморите на простатата, на гърдата, на гастро-интестиналния тракт и други.

Факти за онкологичните заболявания

  • Ракът е втората по честота причина за смърт в световен мащаб.
  • Международната агенция за изследване на рака изчислява, че един на всеки пет мъже и една на шест жени по света ще развият рак през живота си, като един на всеки осем мъже и една на всеки единадесет жени ще загубят живота си заради болестта.
  • България е сред страните с висока онкологична заболeваемост. По данни на Globocan през 2020 г. новите случаи на рак са 36 451. В България най-разпространен е туморът на простатата, следван от колоректалния карцином, ракът на белия дроб и на гърдата. Най-честите тумори при мъжете са ракът на простатата, на белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур, а при жените - ракът на гърдата, тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка.

 

Източник: УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Коментари