Публикация

Проф. Добрин Константинов: Все по-успешно медицината води битката срещу рака

Проф. Добрин Константинов: Все по-успешно медицината води битката срещу рака

Все по-успешно медицината води битката срещу рака. В рамките на последното десетилетие резултатите са изключително обнадеждаващи.


Това каза в Световния ден за борба с рака проф. Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

„В медицината няма 100% ефект от лечение и засега не мога да кажа, че скоро ще дойде краят на този тип заболяване. Все пак това е част от биологията, от развитието на човешкия организъм“, изтъкна специалистът.

„В медицината се въведоха до този момент нечувани методи от рода на клетъчни терапии, изключително насочено лечение, прецизна медицина, индивидуализирана медицина“, добави проф. Константинов.


По думите му е изключително важно проблемите на имунитета, които са в основата на много от злокачествените заболявания, да бъдат тествани.

В България в момента за близо 80% от злокачествените заболявания при децата нивото на помощ е европейско

и това е благодарение на факта, че сме част от мрежата на Европа. Това е изключително благодарно за нас като специалисти, защото черпим директен опит от нашите колеги, обясни проф. Добрин Константинов.


„Работим по протоколи, които са приети във всички места на Европа. 80-90% от вече диагностицираните пациенти подлежат на т.нар. стандартно лечение, което е на базата на въпросните протоколи“, допълни той.


Източник: bTV

Коментари