Публикация

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

 С 11 гласа "за" и 6 гласа "против" Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година. Това съобщи DarikNews. Проектът е на Министерския съвет.

 

Бюджетът бе представен от управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

 

"Проектът на бюджет на НЗОК е създаден в съответствие с бюджетната рамка. С него се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в задължителното здравно осигуряване. Проектът предвижда публичните средства да бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно", каза той.

 

Той посочи, че

 

здравноосигурителните приходи са с 11.1 % повече спрямо миналата година

 

"Разходната част на бюджета е увеличена общо с 604 млн. лв., като основно при здравноосигурителните плащания имаме увеличение в първичната извънболнична медицинска помощ с 33.5 %, в специализираната извънболнична медицинска помощ с 31.6 %, в денталната помощ с 15.9 %", изброи проф. Петко Салчев.

 

"България е една от последните държави, които използва клиничните пътеки, но реформата на тази система трябва да се прави внимателно, за да не избухне финансово", каза пред депутатите министърът на финансите Асен Василев.

 

Има наказателна процедура от ЕС за това, че частните болници не използват Закона за обществените поръчки, макар че ползват публични средства, припомни той.

 

"Политиката ни е във всички държави администрации да не се увеличават заплатите, докато не се прегледат процесите и хората и кои процеси могат да се оптимизират и да се електронизират. След това може да се види колко е нужно да се вдигнат заплатите", допълни министърът.

 

Важно е реално да приложим електронното здравно досие и електронната рецепта

 

каза председателят на комисията Любомир Каримански.

 

"Трудно може да се каже, че сега имаме електронно здравно досие, защото няма ясно проследим процес за диагностика на пациента и на разходването на средства за лечението му", добави той.

 

Депутатът от ГЕРБ - СДС проф. Асен Балтов коментира, че това, което се вижда от бюджета, не си личи, че по нещо пациентите ще намалят своите плащания.

 

"Макар и да са увеличени сумите, които ще бъдат давани за първична извънболнична помощ и специализираната извънболнична помощ, те са почти пет пъти увеличени, за сметка на това за болнична помощ, това, което влиза, е много по-малко. Искам да обърна внимание, че три пъти по-малко са средствата, предвидени за COVID-19. Много ни се иска да приключи тази пандемия докрая на април, но едва ли това ще се случи. Не съм убеден, че този бюджет, който е предвиден, е достатъчен", каза още проф. Асен Балтов.

 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански каза, че е необходимо да се наложни дигитализацията в здравното досие и електронната рецепта. Според него тази рецепта трябва да бъде неразделна част от целия процес на лечение и че това може да се направи достатъчно в следващите години.

 

Отношение към бюджета на НЗОК взе и омбудсманът Диана Ковачева.

 

"Смятам, че е положителна стъпка, че има увеличаване на приходите и съответно на разходите., но този бюджет не е достатъчен за една цялостна реформа в системата, от каквато тя се нуждае", каза още омбудсманът.

 

Тя коментира, че хората са длъжни сами да заплащат част от консултациите и изследванията, което ги ограничава.

 

По думите й има жалби по отношение на това, че клиничните пътеки приключват преди пациентите да са излекувани и те трябва да до плащат, както и че НЗОК не заплаща престоя в хосписи и в домове за медико-социални грижи.

Коментари