Публикация

Половината завършващи медицина искат да останат в България

Половината завършващи медицина искат да останат в България

Почти половината (49%) от българските абсолвенти на Медицинския факултет към МУ - София искат да се реализират в България. Това сочи традиционната анкета, която се провежда сред завършващите медици. Като мотиви да останат младите специалисти посочват на първо място семейството и приятелите, на второ – дълга към родината и националното самосъзнание, на трето – липсата на медицински кадри у нас.

Пандемията е дала отражение върху предпочитаните дестинации за кариерно развитие извън България

С 8%, в сравнение с предходния випуск, са скочили нагласите за работа в европейски държави (68%). Съответно с толкова е паднал процентът на желаещите да се реализират в САЩ (11%).

 

Интересна динамика се наблюдава при предпочитанията за специализация. Випуск 2021 ще излъчи най-много бъдещи специалисти по вътрешни болести (10%), следва хирургия (7%), а ендокринология и образна диагностика заемат третото място с по 6% от завършващите. Следват акушерство и гинекология (5%), ортопедия и травматология (5%), анестезиология и интензивно лечение (5%). С почти 2 процента, в сравнение с миналия випуск, нараства броят на желаещите млади лекари да специализират педиатрия (5%).

 

Като положителна тенденция може да се отчете и

повишеното желание на завършващите да работят в доболничната помощ като общопрактикуващи лекари

– от 3,54% сега е почти 6%.

 

579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицински университет – София ще получат дипломите си на тържествена церемония в НДК на 9 февруари. Завършват  274 българи като 53-ма от тях са с отличен успех, а трима са абсолютни отличници и ще получат наградата „Златен Хипократ“.

 

Церемонията по дипломирането на Випуск 2021 на Медицинския факултет към Медицински университет - София ще се състои след броени дни в Зала 1 на НДК. При организиране и по време на събитието ще бъдат спазвани необходимите противоепидемични мерки. Родители и близки на дипломираните ще могат да наблюдават церемонията на живо онлайн в специален канал на випуска в You Tube:

https://www.youtube.com/channel/UCqP7G-Hg_F4ffle0glb9gLA

Коментари

Как ви звучи заглавието "Половината, завършващи медицина, не искат да останат в България?