Публикация

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни

„Вирусът е доста активен. Не само, че се появи Омикрон, но има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3. Вероятно и трите са възникнали по едно и също време. Прави впечатление, че BA.2 е по-малко познат и се разпространява доста по-лесно. По данни на British Medical Journal той се предава до 30% по-лесно от класическия Омикрон”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вирусологът проф. Радостина Александрова.

 

„Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване. Кога точно обаче ще свърши, предстои да видим. Трябва да знаем, че вирусът си остава с нас. Вече имаме опит – две години по-късно, с 10 милиарда поставени дози ваксини, с милиони преболедували - очевидно е, че хората имат някаква базова защита. Така че, дори да се срещаме с вируса, да не се стига до такива драматични последици като в началото на пандемията”, посочи вирусологът.

 

Тя подчерта, че според последните данни на СЗО Омикрон е обявен за доминиращ вариант. „От СЗО посочиха, че намалява тежестта на клиничната картина. Но трябва да направим уговорката, че това не бива да ни успокоява, тъй като вирусът успява да намери по-уязвимите хора и да създаде доста проблеми при тях”, подчерта тя.

Коментари