Публикация

БЗС настоява за увлечение на бюджета за дентални услуги

БЗС настоява за увлечение на бюджета за дентални услуги

Бюджетът на НЗОК за дентална помощ трябва да бъде увеличен с около 23 млн. лв. Това стана ясно от думите на председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков по време на пресконференция. Той каза, че в момента за 2022 г. са предвидени 239 700 000 лв. Според него управляващите са заявили, че това е увлечение с  11,3% спрямо 2021 г., но това не е така. Той напомни, че потреблението на стоматологични услуги по НЗОК за миналата година е 229 млн. лв.,

 

следователно планираното увеличение е едва 4,5%

 

Д-р Шарков каза, че обикновено през годините съсловната организация е обсъждала бюджета на среща с комисиите по здравеопазване и финанси към Парламента. Сега обаче, това не се е случило, въпреки уверенията, че ще стане.

 

Председателят на БЗС заяви, че увеличението е необходимо, най-малкото, за да се облекчат зъболекарските практики след поскъпването на електроенергията у нас и по света. По думите му цялата техника на стоматолозите работи на ток, а абсолютно всички медикаменти и инструментариума се внасят от чужбина и също са повишили драстично цените си. Той запита при това минимално увеличение на бюджета на НЗОК,

 

как да се покрият разходите на кабинетите

 

Главният секретар на УС на БЗС д-р Борислав Миланов каза, че при увеличение от 4,5% на парите за стоматология, това означава, че в най-добрия случай нарастването е с 10 стотинки на дейност и попита дали това не е гавра? Според него е напълно възможно зъболекарите масово да не сключат договор с НЗОК.

 

ОТ БЗС също така настояват за промяна на методиката, по която се заплаща работата в неблагоприятни условия. Д-р Шарков каза, че не бива да има никакво съмнение на коя линия работят зъболекарите.

 

„Ние работим на 35 сантиметра от входа на COVID-19. И затова носим същите предпазни средства, като в ковид отделенията. Работим на първа линия. Колегите лекари получават компенсации за това. Настояваме за същия компенсаторен механизъм както останалите бели престилки, работещи на първа линия“, каза той.

 

Д-р Миланов уточни, че механизмът на заплащане е коренно различен от този на лекарите. Средствата, които би следвало да получават стоматолозите са от бюджета на касата, а при лекарите те са целеви от Министерски съвет. По думите му, в резултатна това от страна на НЗОК са правени опит стоматолозите да бъдат изхвърлени от методиката.

 

Бойко Бонев

Коментари