Публикация

Е-здравеопазване до края на годината и университетско обучение на парамедиците

Е-здравеопазване до края на годината и университетско обучение на парамедиците

Към края на годината България да разполага с приет и работещ модел на електронно здравеопазване. Такава цел са си поставили управляващите, заяви в "Денят започва" председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев от ПГ на "Продължаваме промяната".

 

Системата в момента се доизгражда като тя ще обедини и вече работещите елементи като електронното досие и електронните рецепти. Идеята е е-здравеопазването у нас да бъде въведено стъпаловидно и към есента да бъде представен цялостният модел.

 

В ефира на "Денят започва" доц. д-р Тонев заяви, че отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите, но това няма да стане на базата на политическо решение, а когато цифрите го позволят. В този смисъл той подкрепя критериите за отпадане на зеления сертификат, посочени от премиера Кирил Петков - над 60% ваксинирани или под 5% заетост на интензивните легла.

 

Предвижда се закупуването на хеликоптери за спешна медицинска помощ и обучение на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в нужда да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници.

 

Първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас, поясни Тонев.

 

Предвижда се обучението на парамедиците да бъде изместено към университетите, за да могат те да заместват адекватно липсващите кадри в системата на спешната помощ.

 

В момента те се обучават с ранг "специално образование" на различни места и по различни методики. Така парамедиците придобиват различно ниво на компетенции, коментира Антон Тонев.

 

С промените обучението им ще се уеднакви и ще се раздели на три степени на умения и отговорност, за които ще се учи съответно една, две или три години.

 

Първите обучени кадри ще заработят в линейките заедно с наблюдаващ ги лекар. Крайната цел е центровете за спешна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците да поемат по-леките случаи, за да може да има достатъчно лекари за по-тежките.

Коментари