Публикация

Д-р Татяна Николова, вирусолог: Грипът се завърна, имаме първи доказани случаи

Д-р Татяна Николова, вирусолог: Грипът се завърна, имаме първи доказани случаи

“В лаборатория „ЛИНА”  вече имаме първи единични положителни резултати за грип А. В този момент е важна ранната диагностика и разграничаване на грип от COVID-19. Това позволява на лекарите избор на правилна противовирусна терапия”, заявява д-р Татяна Николова, специалист по вирусология.

 

COVID-19 и грипът се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми - висока температура, втрисане, главоболие, миалгии и суха кашлица, но от друга страна двата вируса имат известни различия.

 

Грипното заболяване започва класически с внезапно начало, кратък инкубационен период- от няколко часа до 1 ден. Много висока температура над 38 градуса. Липсват безсимптомни клинични форми. Грипният вирус се задържа до 3-5 ден в носоглътката.

При COVID-19 инфекцията обратно. При нея има и наличие на безсимптомни форми на заболяването. Заразените могат да заразяват без да подозират това. Има по-дълъг инкубационен период от 3- 5 дни. Температурата е около 37,5 градуса, рядко надвишава тези стойности. Вирусът може да бъде открит в носоглътката след 3-5 ден и се задържа за различно дълго време.

 

За пациентите със съмнение за грип и лабораторно  доказан грип лечението е най ефективно, когато се започне през  първите 48 часа от началото на заболяването.

„В „ЛИНА” разполагаме с няколко метода за диагностика  на грипни вируси и COVID-19. Изолирането на вируса от назофаринкса е най-сигурният начин за доказване на причинителя на заболяването. Това става чрез бързи антигенни тестове  и PCR  методи  - широко вече известните покрай COVID-19 епидемията. Бързите антигенни тестове са хроматографски имунен анализ за пряко и качествено откриване на вирусни антигени на грип А и грип В от назофарингелен секрет. С високо специфичен метод PCR (полимеразна верижна реакция) диференцирано се доказва РНК на вирусите - грип А, грип В и COVID-19.  Ранната диагностика и навременно започнато лечение е гаранция за неговия успех”, категорична е д-р Татяна Николова.

 

Тестове за грип и COVID-19 в „ЛИНА”

 

Бърз тест за грип А и грип B от носен секрет  - 20 лв.

Бърз антигенен тест за COVID-19 от носен секрет – 15 лв.

Бърз антигенен тест за COVID-19, грип А и грип B от носен секрет – 33 лв.

PCR тест за COVID-19 от назофарингеален секрет – 80 лв., такса пробовземане и административно обслужване: 5 лв.

Комбиниран PCR тест за COVID-19, грип A и грип B – 94 лв.

 

Проби за тестовете се вземат в самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол.

Коментари