Публикация

Д-р Иван Маджаров: В момента има голямо търсене на фалшиви сертификати

Д-р Иван Маджаров: В момента има голямо търсене на фалшиви сертификати

Предизвикателствата пред лекарите и специалистите по здравни грижи са големи, защото явно има голямо търсене в момента на фалшиви сертификати. Това посочи пред БТВ д-р Иван Маджаров - председател на управителния съвет на БЛС. Мащабна акция на полицията срещу издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация се проведе вчера. Проверки и разпити имаше в 5 области на страната

 

Ако някой представи някъде фалшив документ за самоличност, знае предварително, че ще бъде наказан. Това не се знае обаче за притежателя на фалшив сертификат, отбеляза д-р Маджаров. По думите му винаги ще се намери кой да направи такъв сертификат, след като знаем, че можем да поискаме и за нас няма да има последствия.

 

„Вероятно има два вида фалшиви сертификати – някои изобщо не са в системата, ако ги провериш с кода излизат тотално фалшиви, но има и такива, които при проверка излизат в системата, но човекът няма антитела и е ясно, че не са му направили ваксина“, обясни още председателят на БЛС.

 

Ако са много близки до оригинала, съм чувал че струват 500 лева, добави той.

 

Според д-р Мажаров високата смъртност от коронавирус у нас е заради ниския процент на ваксинация, за разлика от другите държави.

 

„В българското здравеопазване работят хора, които са уморени и са възрастни. Нямаме кадрови капацитет, който да полага такива грижи, каквито се полагат в западните болници. 88% от общопрактикуващите лекари в България са над 50 години, 35% от тях са в пенсионна възраст и само 12% са между 25 и 50 години“, каза още той.

Коментари