Публикация

Скок в цените на над 1000 лекарства

Скок в цените на над 1000 лекарства

Масово поскъпване на медикаментите регистрират от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Увеличението е между 10% и 15%

Най-голям е ръстът при продукти, отпускани без рецепта, като основната част от тях са за настинка и симптоми на COVID-19, заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията Николай Костов. Според него увеличението се дължи на доставчиците, производителите и вносителите, а не на самите аптеки. Повишението засяга над 1000 лекарства като причината е в поскъпването на суровините и материалите за производството им.

Медикаментите без рецепта не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията

Лекарствата без лекарско предписание обаче подлежат на специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията.

Тези, които имат увеличение над процента инфлация, имат кумулативно натрупана такава, т. е. не са вдигали цените си повече от една година,

каза Николай Костов.

Как ще рефлектира поскъпналият ток зависи от всеки собственик на аптека

Според него дали аптеките ще вдигнат цените на лекарствата заради по-високата цена на тока зависи от индивидуалната преценка на всеки собственик на аптека. При медикаментите, отпускани по лекарство предписание, почти няма движение на цените, някои лекарства дори са с намалени цени, стана ясно още от интервюто с Костов.

 

Коментари