Публикация

Могат ли електронните системи на Спешна помощ и болниците да бъдат синхронизирани?

Могат ли електронните системи на Спешна помощ и болниците да бъдат синхронизирани?

Смъртта на жена в тежко състояние, която беше върната от четири болнични заведения в София, защото те не разполагаха със свободни интензивни легла за хора без COVID инфекция, стана тема на много дискусии през вчерашния ден.

 

В студиото на „Здравей, България” коментираха адвокатът по медицинско право Мария Петрова, бившият здравен министър Мими Виткова, както и изпълнителният директор на CredoWeb – Петър Галев.

 

Електронните системи на болниците у нас и на Спешна помощ не са синхронизирани. За това трябват политическа воля и финанси,  каза адв. Петрова. Тя обясни, че по закон ако си спешен пациент, преди да ти окажат първа помощ не е нужно да си регистриран на рецепцията в болницата.

 

„Оказва се обаче, че много болници, включително и най-голямата спешна болница в София, разполагат с такава електронна система, че колкото и да е спешен случаят, тя не позволява да се направят никакви изследвания, ако пациентът не бъде въведен на регистратурата”, алармира адвокатът по медицинско право.

 

Петър Галев, който е журналист и изпълнителен директор на CredoWeb (национална виртуална мрежа за комуникация в медицината), каза в ефира на NOVA, че  според него някой има интерес да нямаме електронно здравеопазване.

 

„Специалистите ни са много добри, но това, че доходите както на лечебното заведение, така и на лекарите, са обвързани с това точно какви пациенти приемат, е огромен проблем”, смята Галев.

 

След като болниците са търговски дружества, естествено, че ще си подбират пациентите. Подбират си тези със скъпи пътеки, категорична е пък д-р Мими Виткова. По думите й не можем да продължаваме с урока към болниците.

 

Според Мария Петрова България е държавата с най-много болници в Европа на глава от населението, но тези болници лекуват по скъпи клинични пътеки.

 

„Ние допуснахме всяка триетажна сграда да се превърне в частна клиника, но там да няма основни звена, които не са толкова доходоносни – спешен кабинет, педиатрия, патоанатомия, инфекциозно отделение. Така хората с останалата патология чакат с часове”, допълни адвокатът.

Коментари