Публикация

Инициатива за подобряване на информираността на пациентите

„Информирано ли се съгласяваш” е мотото на инициативата „Инфогласност”, с която ще бъде отбелязан днешният Международен ден за премахване насилието към жените.


Сдружение „Естествено” и групата „Родилница” организират акция в София и Варна за защита на пациентските права, провокирани от документа „Информирано съгласие”, който всеки от нас трябва да подпише, постъпвайки в болница.

Този документ се подписва и при раждане на дете, по нормален или оперативен път, като се връчва на родилката непосредствено след приемането й в болницата, без тя да има възможност подробно да се запознае със съдържанието му.
Информираното съгласие се е превърнало в дълъг списък от интервенции, под който раждащите жени просто трябва да се подпишат, често при започнал родилен процес.

„Знаете ли, че имате право да се съгласите само на част от предложените процедури, а други да откажете, без това да има негативни последствия върху вас като пациент? А наясно ли сте, че можете по всяко време да оттеглите съгласието си за провеждане на интервенции върху вас?”, питат организаторите.

Акцията ще се проведе в болница „Майчин дом” от 11:00 часа, както и пред АГ болница „Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна.

От сдружение „Естествено” ще раздават информационни брошури за правата на пациента, както и ще подпишат писмо до Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Коментари