Публикация

ОПЛ се обявиха против ново административно изискване, свързано с ковид ваксините

ОПЛ се обявиха против ново административно изискване, свързано с ковид ваксините

В условията на вече напреднала електронизация на системата на здравеопазването, за нас е необосновано и нерационално да се създава допълнителна административна тежест, която „изяжда“ времето за работа с пациентите на ОПЛ. Това се казва в писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) адресирано до зам.- здравния министър доц. Георги Йорданов, главния държавен здравен инспектор, председателя на БЛС, парламентарната здравна комисия, министъра на електронното управление и комисията по електронно управление в парламента. То е във връзка с ново изискване на РЗИ за предоставяне на информация от страна на джипитата за налични, поставени и бракувани ваксини срещу COVID-19.

 

„За разлика от всички останали ваксини, проведените имунизации срещу COVID-19 се регистрират от общопрактикуващите лекари в Националната здравна информационна система (НЗИС) в момента на поставянето им, като част от въвежданата информация е име на ваксината, партиден номер, срок на годност“, се казва в писмото.

 

Напомня се, че джипито не може да въвежда в НЗИС тези данни за всяка приложена доза ваксина, ако преди това РЗИ не са въвели в НЗИС същите данни относно предоставените на ОПЛ количества. След това се отбелязва, че до информационната система достъп имат както Здравното министерство, така и здравните инспекции. Ето защо от НСОПЛБ смятат новото изискване за нерационално и необосновано.

 

Текстът на цялото писмо можете да видите в прикрепения файл. 

Прикачени файлове

Izh. N 7 _ Inventarizaciq Vaksini.pdf

Коментари