Публикация

СЗО: В България ваксинираните медици са под 40%

СЗО: В България ваксинираните медици са под 40%

Европейският офис на Световната здравна организация призова за увеличаване на усилията за ваксиниране в Източна Европа. Предупреди, че "приливната вълна" на Омикрон се насочва на изток и "сега не е моментът за отмяна на мерките".

 

"Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите", заяви регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге.

 

Той отбеляза, че през последните две седмици случаите на Ковид-19 са се увеличили повече от два пъти в шест държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна.

 

"Както се очакваше, вълната от Омикрон се движи на изток. Десет източни държави членки вече са открили този вариант", каза Клуге, цитиран от БГНЕС.

 

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

 

Клуге изрази съжаление, че в някои части на региона прилагането на ваксините все още е сравнително бавно. По-малко от 40% от хората над 60 години са завършили серията ваксини в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан.

 

Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина за Ковид-19.

 

"Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината. И да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни", заяви Клуге.

Коментари