Публикация

Защо е войната срещу хомеопатията? Обучение по хомеопатия.

Защо е войната срещу хомеопатията? Обучение по хомеопатия.

Хомеопатът Мария Хорианопулу, споделя своите мисли за това, как хомеопатите могат да помогнат за подобряване имиджа на хомеопатията чрез по-добри практики.

 

Реших да напиша тази статия, защото дълго време ме измъчва въпросът, как е възможно повечето медии и социални мрежи по същество да се обърнат срещу хомеопатията, но не и срещу други алтернативни терапии.

 

Често съм се чудила, какво причинява тази безмилостна война и постоянния опит да се деконструира хомеопатията с „несериозния“ и лесен аргумент, че това просто е „обикновена“ вода.

 

Забелязах в различни публикации в социалните мрежи, че дори и да представяте конкретни и точни аргументи, „скептиците“ – които според мен не са истински „скептици“, а само умишлени противници на хомеопатията – не искат да слушат никакви аргументи, нито пък се интересуват от добросъвестен диалог. Те сякаш са безразлични към това да чуят, сякаш нарочно си затварят ушите.

 

Но защо се случва това?

 

Чудя се, дали тази умишлена „глухота“, е защото хомеопатията е показала не само отлични ефективни резултати за здравето на пациента, но в много случаи е довела до пълно излекуване на тези със сериозни заболявания – наистина такива сериозни заболявания, при които алопатичната медицина може само сляпо да направи опит за подобрение, в най-добрия случай.

 

Може би, че хомеопатията все пак е единствения алтернативен терапевтичен метод, който може ефективно да помогне на пациента. Или това е „глухота“, защото хомеопатията често засенчва всички други терапевтични методи със своите невероятни резултати – дори конвенционалната алопатична медицина?

 

Ако първоначалното практикуване на Хомеопатията на Ханеман сама по себе си нямаше абсолютно никакъв ефект, тя досега би изчезнала. Самите пациенти, чийто брой в момента бързо нараства, щяха да обърнат глава и да не продължат да пъхат ръка в джоба си, за да плащат за своя сметка хомеопатичното лечение.

 

Какво трябва да направите по въпроса?

 

И така, какви отговорности носят хомеопатите? Освен това, имат ли хомеопатите някакви отговорности по отношение на тази война, на тази „глухота“? Правят ли хомеопатите съществени грешки, за да продължат тази невежа ситуация? За съжаление, хомеопатите могат да бъдат най-големият си враг.

 

Хомеопатията е цялостна, но в същото време трудна наука, която изисква упорито изучаване и постоянна практика. Човек не може да се нарече хомеопат, да практикува хомеопатия правилно и надеждно, ако е посетил само кратък въвеждащ курс от 50-60 часа заедно с няколко семинара.

 

Най-важното е, че не е възможно да се смята, че „курс по хомеопатия” е честно казано хомеопатия, когато този „курс” смесва класическото, истинско хомеопатично знание с различни нови, така наречени „теории”, които нямат нищо общо с хомеопатията и могат да променят безвъзвратно дълбоката наука на хомеопатията.

 

Изследванията в областта на хомеопатията са оскъдни и често се провеждат по повърхностен начин. Малцина са тези, които се опитват да предоставят научни аргументи чрез изследвания.

 

https://www.vithoulkas.com/research/positive-articles

 

Това се дължи преди всичко не само на липсата на изчерпателни познания, но и на погрешното впечатление, че хомеопатията трябва да следва изследователските методи на алопатията, за да убеди. Проведени са двойно-слепи експерименти в хомеопатията, но не успяват да покажат убедителни и еднакви резултати.

 

Този провал беше очакван. Единственият начин да имаме положителни резултати е, когато за всеки пациент е предписано индивидуално лекарство. В хомеопатията не се предписва едно и също лекарство на всички пациенти с определено заболяване – всеки човек е различен и хомеопатът трябва да вземе предвид индивидуалността им, за да има възможно най-добри резултати.

 

Трябва също така да добавя, че липсват записани и добре документирани лекувани случаи, които, ако са написани правилно и публикувани в медицински списания, ще дадат силни аргументи за ефективността на хомеопатичното лечение.

 

Единственото изключение са публикациите на Международната академия по класическа хомеопатия:

https://www.vithoulkas.com/research/clinical-cases

 

Хомеопатията – за разлика от други алтернативни терапии – няма истински и активни хомеопатични асоциации. Повечето от съществуващите днес хомеопатични асоциации функционират като затворени частни групи, саботиращи тези, които не принадлежат към техните кръгове, но и тези, които в техните очи изглеждат като „конкуренти“.

 

Трябва да се отбележи, че някои държави не признават и не дават акредитация на много курсове по хомеопатия – противно на modus operandi с курсове, принадлежащи към други алтернативни терапии. Това е така, защото асоциациите, които уж представляват хомеопатията, не спазват правилата за прозрачност, обективност и високи постижения и често са пълни с неспециалисти по хомеопатия.

 

Решенията са прости, но изискват активност от всички нас, а именно:

 

— Направете задълбочено проучване преди да започнете обучението си в курс по хомеопатия. Проучете учебната програма, говорете със завършилите и получете тяхното мнение дали след като завършите можете да започнете да практикувате успешно.

— Ако сте доволни от този курс, информирайте вашите приятели и колеги, за да могат и те да го последват. Не пазете информацията за себе си, за да сте единственият добър хомеопат с най-много пациенти.

— Не се опитвайте да станете учител веднага щом получите някои основни хомеопатични познания. Изчакайте да натрупате опит и след това докажете знанията и резултатите си.

— Помолете пациентите си да говорят публично за това колко са се възползвали от хомеопатията.

— Помолете вашите известни и изтъкнати пациенти да говорят на запис, за това, как са се възползвали от хомеопатията и поискайте тяхното разрешение за показване на тези видеоклипове.

— Не следвайте асоциации, които имат само няколко членове; това означава, че те имат само личен дневен ред и използват асоциацията като инструмент за обслужване на собствените си интереси.

— Не търсете акредитации от организации, които не са официално признати от държави или международни/европейски организации. Разгледайте обещанията им и поискайте доказателство за валидността на това, което обещават.

 

Ако сте съгласни дори с половината от горното, бъдете активни, говорете с колегите си, предайте посланието. Пробийте тази „глухота“ и преодолейте войната срещу хомеопатията.

 

Трябва да търсим правилно и пълно хомеопатично образование!

 

Трябва да търсим прозрачност и надеждност при прилагането на Хомеопатията!

 

Не забравяйте, че дълг на всички нас е да запазим обосноваността и надеждността на тази прекрасна наука и да покажем нейните невероятни резултати.

 

Превод от английски език: Силвия Цветкова

 

Повече за курсовете по Хомеопатия към Международната Академия по Класическа Хомеопатия от тук:

 

https://www.homeopathy-bulgaria.com/%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b1%d0%b3/

Коментари