Публикация

Д-р Брънзалов: Дигитализацията е нужна, за да можем да съхраним лекарите

Д-р Брънзалов: Дигитализацията е нужна, за да можем да съхраним лекарите

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация.

 

Повече по темата в "Денят започва" коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

 

Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта д-р Брънзалов. Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа. Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, каза той.

 

Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.  В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

 

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

 

Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват. Като проблем той отбеляза още, че пациентите звънят на личните си лекари по всяко време и с въпроси, информация за които може да бъде намерена на най-различни други места. Лекарят припомни за проблемното задължение на джипитата за 24-часово разположение и заяви:

 

„Това е една от причините общопрактикуващите лекари от 7000 в началото на реформата, сега да са 3600“. Д-р Брънзалов допълни, че според проучване на БЛС 88% са над 50-годишна възраст, а има и действащ общопрактикуващ лекар на 91 години. Той предупреди, че проблемът ще се задълбочава и заради административната тежест върху джипитата. „Затова много се надяваме електронното здравеопазване да ни облекчи. Факт е, че има много стъпки. Нека тези стъпки да се попремислят от управляващите, да се използват рационално, за да можем да си съхраним лекарите“, призова зам.-председателят на БЛС.

Коментари