Публикация

УНГ отделението работи с най-висок клас микроскоп

УНГ отделението работи с най-висок клас микроскоп

УНГ отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ е оборудвано с нов микроскоп от най-висок клас. Благодарение на съвременната апаратура значително се повиши качеството на ушните операции, заяви началникът д-р Асен Асенов, дм. Той  наскоро защити дисертация „Гласова рехабилитация на ларингектомирани болни посредством гласови протези“ и му бе присъдена титлата „Доктор“.

Новият микроскоп е подходящ за обучение

Микроскопът е немски Haag streit, подходящ е за микрохирургия и с него могат да се извършва цялата гама ушни операции – саниращи,  функционални и др. Голямо предимство на новия апарат е, че предлага визуализация, с което дава възможност за обучение на младшия персонал в отделението и на студенти и значително да се повиши качеството на преподаването, изтъкна д-р Асенов, дм.

Предстоят съвместни операции с водещ УНГ специалист от Франкфурт

Той съобщи, че е отправил покана към проф. Карстен Данчов, началник на УНГ клиника в Hoechst hospital във Франкфурт за съвместни операции с новия микроскоп. Поканата е приета, но точната дата ще бъде ясна след отшумяване на петата вълна и при по-благоприятна COVID ситуация, заяви завеждащият. Операции ще бъдат направени на пациенти след доброкачествени и злокачествени заболявания, както  и функционални нарушения на слуха от дегенеративен характер (като  отосклероза).

Новата техника е подходяща за пациенти с онкологични заболявания

Последният подобен лекуван в УНГ отделението случай е на млада жена на 35 г. от Нова Загора с тежко злокачествено възпаление на ухото – холестеатом, напреднал достатъчно, за да пробие костта зад ухото. За щастие процесът се изявяваше само с подкожен абсцес, а това я е спасило, защото не е засегнало мозъка, коментира д-р Асенов, дм. След 4-часова операция, при която лекарят премахва гнойта и образуванието на костта, е отворено средното ухо, което също е почистено от злокачествения процес. Туморът е изконсумирал и слуховите костици, което предполага трайно намаление на слуха на едното ухо.

 

Решението в тези случаи е след една година да се отвори отново ухото, за да се поставят титанови протези, с които да се заместят липсващите костици, а това значително ще подобри слуха на пациентката, обясни водещият специалист.

Коментари