Публикация

Новите специализанти в „ЛИНА”: Лабораторията е на световно ниво, радваме се да ни обучават тук

Новите специализанти в „ЛИНА”: Лабораторията е на световно ниво, радваме се да ни обучават тук

Те са млади, мотивирани, усмихнати и винаги са знаели, че медицината е тяхното призвание. Това са д-р Гергана Маринова,  д-р Александра Герчева, д-р Берна Бейтулова и д-р Павлина Павлова. Общото между тях е, че всички са завършили Медицински университет – Варна, а от януари тази година провеждат следдипломно обучение в „ЛИНА”, която е акредитирана база от Министерството на здравеопазването.  

 

Д-р Маринова и д-р Герчева специализират клинична лаборатория, д-р Бейтулова – микробиология, а д-р Павлова вероятно е единственият специализант по вирусология в Бургаско. С тях общият брой на младите лекари, които благодарение на „ЛИНА” се завръщат или избират Бургас, вече е 16. Медицинското заведение може да приеме още, тъй като има голям и квалифициран екип, който държи да подготви собствени кадри, спазващи най-добрите практики и стандарти.

 

Избрах „ЛИНА”, защото търсех модерна  база и исках да получа качествено обучение. Това споделя д-р Гергана Маринова, която е родом от Айтос. Тя е завършила Английска езикова гимназия – Бургас, а при дипломирането си в МУ – Варна е наградена  със златен медал за отличен успех.

 

 „Знаех, че искам да специализирам клинична лаборатория, още преди година се бях ориентирала към нея. По време на обученията и лекциите забелязах колко е важна в лечебно-диагностичния процес. Другото ми желание бе да се завърна в родния ми град”, споделя д-р  Маринова.  Но има ли предизвикателства, пред които се изправя в момента?

 

„Средата е динамична, има много нови неща, с които не съм се срещала през студентските си години, но това ми харесва. Моят ментор е д-р Пламена Хараланова, която винаги отговаря на въпросите ни, насочва ни и ни помага”, казва  д-р Маринова. Тя е категорична, че ще остане да работи в Бургаско.

 

„Съветвам студентите, които искат да се развиват в тази сфера, да изберат „ЛИНА”, защото базата е на световно ниво, а лекарите са с огромен опит”, допълва д-р Маринова.  

 

На същото мнение е и д-р Александра Герчева. Родом от Варна, тя израства в Бургас, където завършва Математическата гимназия. Вдъхновението за професионалното ѝ развитие идва от майка ѝ, която е лаборант.

 

„Тя ми предаде любовта и уважението към клиничната лаборатория и затова не се поколебах да я избера за свое призвание - радвам се, че го направих. Впечатленията ми са повече от добри, базата е огромна, някои от апаратите са уникални за страната  и не на последно място тук получаваме възможност да се развиваме”, казва д-р Герчева.

 

Да те приемат като приятел в екипа

 

Ново попълнение има и в микробиологичната лаборатория. Това е д-р Берна Бейтулова, която, прекрачвайки прага,  разбира, че това е нейното място.  Д-р Бейтулова е родом от Разград, завършила е Математическа гимназия с профил биология, химия и изучаване на английски език.

 „Биологията и химията бяха моята страст  и се представях добре на олимпиади, затова реших да запиша медицина. Насочих се към микробиологията, защото е диагностична специалност в помощ на пациента и лекуващия лекар”, заявява д-р Бейтулова. Тя си спомня първото си посещение в „ЛИНА”.

 

„Когато дойдох на интервю, екипът ме прие с радост и бе приятелски настроен. Мои ментори са доц. Сашка Михайлова и д-р Георги Славов, които влагат много от времето и енергията си в моето обучение,  за което съм им изключително благодарна”, разказва  д-р Бейтулова.

 

Редките специалности, за които пандемията напомни колко са необходими

 

Д-р Татяна Николова е един от двамата вирусолози в област Бургас. Тя притежава огромен опит и от тази година има млад колега, на който да предаде ценни знания, а именно д-р Павлина Павлова.

 

Д-р Павлова е от Силистра, завършила е медицина през 2018 г. в МУ – Варна.

„Започнах да следвам медицина, защото е динамична професия, а аз винаги съм харесвала предизвикателствата. Преди това специализирах трансфузионна хематология за около две години и работех в Спешно и Педиатрично отделение. Проявих интерес към вирусологията, защото е изключително интересен клон от медицината, търпящ нововъведения и промени. В лаборатория "ЛИНА" попаднах в прекрасен колектив, богат откъм знания и умения, а менторът ми д-р Николова е изключително добър и опитен специалист, и винаги оказва помощ както в теорeтичен, така и практически план”, споделя д-р Павлова.

 

Специализантите  са изключително благодарни на управителите д-р Васил Костадинов и Татяна Костадинова, че създават повече от добри условия за следдипломно обучение по европейски и световен стандарт.

 

„ЛИНА” има и още едно предимство – тя е най-голямата генетична лаборатория в областта, която извършва изследвания за вирусни заболявания, тромбоза, женско и мъжко здраве и се стреми постоянно да се развива в крак с новостите. Така всеки млад лекар, стъпил в нея, може да е сигурен, че ще получи най-добрата подготовка.

 

Коментари