Публикация

Наш хирург с прегледи и лечение на трудно зарастващи рани по домовете

Наш хирург с прегледи и лечение на трудно зарастващи рани по домовете

Зачестяват случаите на пациенти със занемарени хронични рани в последната година, каза хирургът от МБАЛ „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева с опит в тази сфера от 10 години.

Обработка на раните по домовете

За да помогне на болните тя стартира прегледи по домовете на пациенти. Те се осъществяват със съдействието на Центъра за лечение на рани в лечебното заведение и на фирмата за медицински транспорт „Goldenburg”. Освен консултациите ще извършва обработка и превръзка на раните, с което спестява на болните и техните близки усилия и време.

Нелекуваните язви крият много опасности

Според нея случаите се увеличават, защото хората пренебрегват съвременното лечение, не търсят помощта на специалист и разчитат, че ще се оправят с йодасепт и кислородна вода. Вероятно се страхуват да посещават лечебни заведения заради пандемията от коронавирус, но не си дават изобщо сметка, че трудно зарастващите язви са опасни, особено когато са в резултат на диабет, и могат да доведат дори до ампутация на крайниците, посочи д-р Кабакчиева.

 

Пациенти, за които е подходящо, могат да бъдат транспортирани до „Медлайн“ и включени на апарат за вакуумтерапия, чрез който по специална технология се изтеглят секретите от раната. Той стимулира кръвообръщението и ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, нови клетки, резултатът е видим за няколко дни, обясни д-р Кабакчиева. Тя подчерта, че лечението с апарата не е болезнено, а на пациентите не се налага да лежат през цялото време – могат да се придвижват сами в болничната стая.

Обичайно са усложнения от тежко заболяване или травма

Всяка рана, която не заздравява повече от 8 седмици, се смята за хронична. Основната причина за възникването й са нарушения в нормалния оздравителен процес при трудности в храненето на тъканите, които се получават заради заболявания на артериите, вените, съдови увреждания при неврологични заболявания, диабет, облъчване, след обширни изгаряния, продължителен локален натиск при залежаване, тумори. т..е. винаги хроничните рани са усложнение на тежко заболяване или травма. Тези рани често са инфектирани, с лоша миризма и секрет.

 

Нека пациентите не понасят болки и страдания, а да търсят 032/9112.

Коментари