Публикация

Джипитата: Липсва детската ваксина за ротавирусни гастроентерити

Джипитата: Липсва детската ваксина за ротавирусни гастроентерити

Дистрибуторът на ваксината Ротарикс е прекратил доставките й до ОПЛ по Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени. Това се казва в писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

 

Джипитата допълват, че на децата трябва да се прилага точно определена схема за начало и край на имунизирането. Това става с два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми. Според тях се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество.

 

„Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля. Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките“, се казва в писмото.

Коментари