Публикация

Организации искат промяна на документа „Информирано съгласие”

Документът „Информирано съгласие”, който се подписва при прием в болница, да се промени в съзвучие с българското законодателство и да се спазват законните права на раждащите жени.


 Това поискаха от сдружение „Естествено” и групата „Родилница”, организатори на днешната кампания „Инфогласност – Информирано ли се съгласяваш?”, която се проведе пред АГ болница „Майчин дом” в София.

По време на проявата двете организации раздаваха брошури с правата на раждащата жена, обясняваха на присъстващите настоящи и бъдещи родители как могат законово да си защитят правата и как да комуникират по-добре с медицинския екип.

Присъстващите подписваха и официално писмо до Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса с предложения за промяна на практиките по отношение на информираното съгласие на родилките в България.

Писмото ще бъде връчено на министерството, като пациентските организации ще настояват за сформиране на работна група за ревизиране на документа „Информирано съгласие” и за постигане на по-добро разбиране за правата и задълженията на лекари и пациенти.

Подобна инициатива в същия ден имаше и пред АГ болница „Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна. Брошури за правата на раждащата жена се разпространяват в болници, женски консултации и училища за бъдещи родители в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил и Кърджали.

„Събрали сме се преди всичко, за да информираме настоящите и бъдещите майки за това какви права имат като пациенти, когато постъпят в болница да родят детето си. Вярваме, че комуникацията лекар-пациент и доверието между тези две страни трябва да се гради още по време на бременността, когато бъдещата майка посещава женска консултация. Не спираме да търсим начини за сътрудничество с лекарите и институциите и сме убедени, че въвеждането на по-добри практики трябва да бъде инициирано от нас като майки и пациенти”, каза Милена Николова от сдружение „Естествено”.

Организаторите на днешната акция отчитат, че на много места липсва достатъчно разбиране за информираното съгласие като процес на комуникация между лекари и пациенти. Фактът, че родилката подписва документ с такова име не означава, че са й били обяснени рисковете, страничните ефекти и алтернативата на предложените процедури. В момента вариантите на „Информирано съгласие”, предлагани в българските болници, не насърчават медицинският персонал да спазва правата на пациента и раждащата жена в частност, твърдят от двете организации.

Активистите от „Естествено” и „Родилница” са влезли в контакт с около 30 болници от страната с призив да направят документа „Информирано съгласие” публично достъпен, но до момента имат позитивна реакция само от няколко лечебни заведения, сред които и „Майчин дом”, откъдето изразиха готовност за диалог и увериха, че ще поставят документа на сайта си в най-кратки срокове.

Коментари