Публикация

Финансова комисия одобри на второ четене бюджета на НЗОК

Финансова комисия одобри на второ четене бюджета на НЗОК

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. мина на второ четене в бюджетната комисия почти без промени. Финансовата рамка на НЗОК остана във вида, в който беше приета на първо четене в парламента, съобщи Investor.bg.

 

Единствената съществена промяна, която беше одобрена от комисията на второ гласуване, се отнася до перото за лекарства. Отпадна текстът, според който скъпоструващите лекарства за домашно лечение, за които беше предложено да се изведат в отделен ред сред заплащаните от касата, ще се определят от Надзорния съвет на касата по списък, предложен от нейния управител. В първоначалния вариант на проекта се предлагаше парите за най-скъпите лекарства да се изнесат в отделен ред с цел по-справедливо разпределение на публичните средства. Предложението обаче беше отхвърлено с аргумента, че ще доведе до финансови сътресения.

 

Депутатите одобриха промени, с които се дава възможност за въвеждане на механизъм за предвидимост и устойчивост и за медицинските изделия по подобие на този, който НЗОК прилага по отношение на лекарствата. Възстановяване на средствата на касата обаче ще става по специална методика и ще важи само за напълно платените медицински изделия.

 

Друга новост е, че и помощник-фармацевтите ще получават по 360 лева заради работата си на първа линия в условията на пандемия.

 

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е 6,5 млрд. лева, което е увеличение с около 13% спрямо миналата година. Разходната част е с 604 млн. лева по-висока.

 

В бюджета на Здравната каса е заложено, че здравноосигурителните приходи са с ръст от 697 млн. лв. спрямо 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5,6 млрд. с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 млн. лв. спрямо 2021 г. От здравноосигурителните вноски сe очаква да постъпят 3,7 милиона лв. или 433 млн. лв. повече от 2021 г., а от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет - 2 млрд. лв., или с 263 млн. лв. повече от миналата година.

 

Така приетият закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса предстои да бъде разгледан окончателно в пленарна зала, което е предвидено за идния вторник.

Коментари