Публикация

Д-р Иван Маджаров: Кадровият проблем изисква смели решения сега

Д-р Иван Маджаров: Кадровият проблем изисква смели решения сега

„Кадровият проблем изисква смели решения сега. Ние сме на прага на пропастта“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в Академия Здравирал по телевизия Евроком. Председателят на съсловната организация цитира данни, според които 88% от общопрактикуващите лекари са над 50 години, а 35% - са в пенсионна възраст.

60 години е средната възраст на общопрактикуващите лекари

Д-р Маджаров допълни, че държавата трябва да се погрижи за стратегическите специалности - лекари и медицински сестри, и предложи за тях да няма такси за обучение.

„Когато всеки е предварително информиран, че обучението му е безплатно, а не както сега държавната поръчка също да има такса, тогава би могло да се изисква от младите колеги да останат да работят в България. Когато се предоставят предимства, можем да изискваме задължения“, допълни д-р Маджаров.

Във връзка със случаите от последните седмици, които предизвикаха обществено недоволство, д-р Маджаров коментира, че

пациентите имат основание да са недоволни

„Когато отиваме в болница, очакваме да бъдем приети със състрадание и отношение. Ние станахме свидетели на епидемия от връщане на пациенти. Трябва много сериозно Министерството на здравеопазването да напомни на болниците, че колкото и да са ангажирани и препълнени, не трябва да връщат пациенти“, каза председателят на БЛС.
По отношение на работата на спешна и неотложна помощ д-р Маджаров беше категоричен, че те трябва да са държавна отговорност и да бъдат обезпечени.


„Спешната помощ е за спешните пациенти и не би трябвало да е отдушник за неосигурени, пациенти, които практически използват спешната помощ, за да достигнат до здравната система. На много места се поддържат лечебни заведения, които само носят името болница. Те са изпразнени от съдържание. Това рано или късно ще трябва да си го признаем. Трябва да съществуват болниците, които отговарят на стандартите, на персонала и на оборудване“, коментира още лекарят.


Разговора на проф. д-р Христо Деянов с д-р Иван Маджаров може да гледате тук

 

Източник: Телевизия Евроком

Коментари