Публикация

Ролята на гинколовата киселина като невропротективен агент

Ролята на гинколовата киселина като невропротективен агент

Многобройни научни данни потвърждават благоприятното въздействие на екстракт от Gingko biloba върху когнитивните способности и свързаните с възрастта проблеми с паметта и концентрацията. 

 

Проучване на екип от Университета „Сапиенца“ в Рим демонстрира за първи път, че гинколовата киселина, основен компонент в екстракта Gingko biloba EGb 761, спасява от някои негативни неврологични промени, свързани с Амилоид бета, като:

  • промяна на LTP (Long-term potentiation - дългосрочното потенциране, т.е. постоянното укрепване на синапсите, основано на последните модели на дейност),
  • промяна на PPF (Граница на производствените възможности - Production–possibility frontier).

Спасява и спонтанното възбуждащо предаване в пирамидалните неврони на CA1 в хипокампуса. Както е установено и в предишни проучвания, компонентът гинколова киселина подобрява паметта, повлиява също и когнитивния спад при пациенти с алцхаймер. Положителен ефект се наблюдава още при LTP и при зависимата от хипокампуса работна памет след остра перфузия или хронично лечение. (Източник: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2016.00401/full )

 

Екстрактът на G. biloba имат доказан благоприятен ефект при когнитивни нарушения в хода на деменция, включително лека и умерена форма на алцхаймер. Основното клинично приложение на гинколовата киселина включва подобряване на церебралната и периферната циркулация, както и положителен ефект върху невросензорната дисфункция. Това пък са изводите от друго проучване на Померанския медицински университет в Полша. То се занимава с въпроса за приложението на екстракт от Гинко билоба като невропротективен агент при алцхаймер. (Източник: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.775034/full )

 

Според полските учени предимството на гинколовата киселина е, че тя оказва благоприятен ефект както при пациенти с алцхаймер, така и при здрави хора. Подобряване на паметта и когнитивните функции след употребата на G. biloba се обясняват с:

  • повишен кръвен поток в мозъка,
  • защитен ефект срещу пероксидация на мозъчни липиди,
  • по-лесно използване на кислород и глюкоза от мозъчните клетки,
  • намаляване на отлагането на амилоидна плака;
  • понижаване нивото на амилоид-бета олигомери.

Екстрактът Gingko biloba EGb 761 намалява предизвиканата от стреса прекомерна секреция на кортикостерон чрез редуциране броя на периферните бензодиазепинови надбъбречни рецептори. Той може ефективно да намали активността на моноаминооксидазите, както и да повиши нивото на допамин, особено в префронталния кортекс. 

 

Гинкофол Макс

 

 

Гинкофол Макс е един от утвърдените продукти на българския пазар, който допринася за поддържането на функциите на мозъка и умствената дейност.

 

Прилага се за преодоляване на когнитивни нарушения, свързани с възрастта, като внимание, памет, концентрация и способност за учене. Повлиява благоприятно възстановяването на пациенти, прекарали мозъчен инсулт.

 

Гинкофол Макс действа като мощен антиоксидант - подобрява метаболизма на мозъчната клетка и снабдяването на мозъчната тъкан с кислород. При шум в ушите и световъртеж подобрява кръвооросяването в слуховата зона и подпомага лечението на тези проблеми.

 

Съдържание на дневна доза от: 1 таблетка:

  • Стандартизиран екстракт от Гинко билоба(Extr. Gingko biloba folium) - 90 mg
  • Селен (като обогатени със селен дрожди) 100 μg
  • Биотин (като D-биотин) - 10 μg

Включените в състава на продукта биотин и селен подсилват ефекта от екстракта на Гинко билоба в Гинкофол Макс. Друго негово предимство е високото ниво на безопасност.  

Това е единствената хранителна добавка на нашия пазар с контролирано съдържание на гинколова киселина - под 1 ppm в таблетка, което гарантира липсата на нежелани реакции.

Важността на тази контролирана концентрация се определя от факта, че гинколовата киселина е токсичен агент, свързан с възможни алергични реакции, с тежко протичане при някои индивиди. В повишени нива тя може да бъде токсична за нервните клетки и имунната система.

 

Гинкофол Макс може да се приема от лица на безглутенова диета, с високо кръвно налягане и диабетици. Не съдържа пшеница, млечни продукти, лактоза, соя, глутен, сол или захар, нито пък ароматизатори и консерванти.

 

Препаратът е с гарантиран естествен произход и GMP сертификат на водещ световен производител на хранителни добавки. Много добри са отзивите от практиката за комбинирането на Гинкофол Макс с продукта Мемостор или пък редуванет им в хода на терапията.

 

 

Мемостор е хранителна добавка, съдържаща ефективна комбинация от уридин, цитидин, глутамин, желязо и пантотенова киселина. За тези съставки е клинично доказано, че подпомагат функционирането на мозъка и забавят процесите на стареене. Играят съществена роля в метаболизма на нервната клетка, като допринасят за съхраняване на физиологичните процеси и структури в мозъка.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари