Публикация

Проф. Габровски: Зеленият сертификат у нас не беше сериозен инструмент за контрол

Проф. Габровски: Зеленият сертификат у нас не беше сериозен инструмент за контрол

Епидемиологичната ситуация е по-благоприятна и е нормално е да отпадат мерки. Лека-полека, предпазливо се връщаме към един по-нормален живот. Това коментира в "Денят започва" проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

 

Според проф. Габровски, зеленият сертификат у нас не е представлявал сериозен инструмент за контрол, какъвто е трябвало да бъде.

 

Когато той не върши тази работа, естествено няма как да ни помага за защита, допълни професорът.

 

Според него, чисто психологически идеята, че ние отново ще се върнем към нормалния живот е изключително важна. Въпреки това обаче, нито пандемията е приключила, нито знаем какво точно ни очаква.

 

Трябва да останем предпазливи, подчерта проф. Габровски.

 

Светът в голямата си част започна да се връща към нормалния си ритъм на живот благодарение на спазването на строги мерки. Ако ние искаме България да стане отново туристическа дестинация, да можем отново да пътуваме спокойно, трябва да спазваме строги мерки, включително ваксинацията, допълни проф. Габровски.

 

Според него, последната вълна от варианта Омикрон протича в крайности - от изключително тежко до с много леки симптоми.

 

Тази вълна обаче като че ли е била най-щадяща за болничните заведения и не се е стигнало до чакащи пациенти, допълни проф. Габровски.

Коментари