Публикация

Проф. Витанов: Тази седмица трябва да има пречупване на смъртността

Проф. Витанов: Тази седмица трябва да има пречупване на смъртността

 

Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд - на смъртността. Това обясни в студиото на „Здравей, България” математикът проф. Николай Витанов.

 

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6 000, преди две - 8 000, а сега са около 4 000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5 000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.

 

Проф. Витанов разясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато заболеваемостта пък падне под 150 на 100 000 се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0.

 

„Може да се каже, че доста неща зависят от това образно казано как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба, част от народа е доста инатест”, смята математикът.

 

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента - възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

 

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират - те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки - такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, допълни специалистът. 

 

На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той заяви: „Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът - няма да има нужда от него и ще си отпадне”, посочи математикът.

 

Проф. Витанов разясни и отношението си към критиците в интернет, които нарича „юрдечета”. „Наричам само тези от тях, които говорят откровени глупости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, сподели с усмивка математикът.

Коментари